Kista art

Vi vill se mer konst på Kistas gator och väggar. Kreativ förändring är en viktig del i en attraktiv stadsmiljö. Det ger liv, själ och bidrar till en trevligare plats att vara på. Med Kista Art vill vi lyfta fram all kreativitet och konstverk som finns i Kista och hur de bidrar till en positiv stadsutveckling.

pensel-ny_720

Blobb.tv och Magid Abdul-Kareem:

Vinnare av Kista Open Art 2022

blobb.tv

En konstnär som jobbar i gränslandet mellan människa och pixel med måleri, animation och kod. För Kista Open Art har Blobb.tv skapat ett spännande konstverk som är baserat på AR (Augmented Reality) och anknyter både till Kistas techprofil och tävlingstemat Creative change. 

Detta interaktiva konstverk har vuxit fram genom samtal med personer som bor, studerar och jobbar i Kista. Minnen av jazz i Grönlandsparken möter en shoppingrunda på Kista Grossen. Utsikten mot solnedgången från Kista tunnelbanestation korsar vägen till Järvaskolan etc. Om du riktar din mobilkamera mot konstverket, får berättelserna liv genom AR.

"Precis som Kista är Blobb.tv:s verk i ständig förändring, vilket betraktaren kan uppleva med sin mobiltelefon."

Blobb.TV Porträtt
Skärmavbild 2023-11-27 kl. 14.00.31
Play

 

Testa själv!

1. Besök konstverket på Blåfjällsgatan och skanna QR-koden

2. Följ länken

3. Instagrams kamera öppnas

4. Skanna konstverket

Skärmavbild 2022-11-16 kl. 18.38.27

"Steget vidare" av magid Abdul-karem

Kista-baserade Magid Abdul-Karem är inte bara konstnär, utan också utbildad sjuksköterska och energiingenjör. För Kista Open Art kommer Magid att ge ett kraftfullt visuellt uttryck för Kistas förändring genom verket "Steget vidare", som visar Kistas tusen år gamla runsten i händerna på en astronaut. Konstverket kommer att realiseras både fysiskt på Grönlandsgången och som en NFT (Non-Fungible Token) som ska generera en intäkt som möjliggör ännu mer offentlig konst i Kista.

“Magid Abdul-Karem är inte bara konstnär, utan också utbildad sjuksköterska och energiingenjör, som bor och arbetar i Kista."

Skärmavbild 2022-11-16 kl. 19.55.22
Skärmavbild 2022-11-16 kl. 19.56.28

om Kista open art 2022

Responsen på den första konsttävlingen i Kista var enorm. Kista Open Art, som är en del av den större satsningen Kista Art, hölls i juni 2022 och resulterade i över 100 kreativa bidrag på temat Creative change. Och det här är bara början. Håll utkik efter framtida utlysningar av förhoppningsvis nya platser som behöver en kreativ förändring.

Macrokosmos:

Rymd-konstverket som bidrar med djup till Kista

Marc Alright

På uppdrag från Kollektivet Livet och Revelop begav sig konstnären med det coola namnet Marc Alright till Kista för att bidra med rymd och djup via hans konstverk ”Macrokosmos”. Konstverket, som är en mural föreställande rymden, finns nu på Torshamnsgatan 35 i Kista. Här vill Marc via sitt verk få människor att tänka till - eller kanske inte tänka alls?

Jag brukar fråga folk vart i rymdklustret de själva vill vara, då brukar de peka någonstans och säga typ: ”Där ser det lugnt och skönt ut”.”

Unknown (kopia)
Skärmavbild 2023-09-20 kl. 12.47.29

 

Se vart i rymklustret du skulle vilja vara. Konstverket Marcokosmos står färdigt och går att spana in på Torshamnsgatan 35 i Kista.

"Min förhoppning är att människor ska stanna upp och reagera på att det har hänt något nytt."

Kolla in Katres konstverk i Kista på Kistagången 10.

Wallstreet powered by the Kloud

Har du lagt märke till konstverket på byggnaden vid Kistagången 10? Det är en unik mix av graffiti, måleri, fotografi och ljussättning som tillsammans skapar en ny visuell upplevelse. Det uppfördes under stadskonstfestivalen Wallstreet Stockholm 2022. Driven av nyfikenhet och experimentlusta är detta första gången som konstnären Antonin Katre blandar tekniker på detta sätt. Djupet, rymden, vinklarna och perspektivet är typiska för hans konst.

Läs mer

Antonin Katre

Den franske konstnären Antonin Katre bor i Paris och reser runt i världen för att uppföra och ställa ut sin konst. Han började med graffiti på nittiotalet och fascineras av övergivna byggnader där konsten han skapar får folk att stanna upp och reagera på att det har hänt något nytt i deras invanda miljö.

corem_klar_2

Foto: Ryno Quantz

"It’s funny to paint a bug here because this is a tech area, and bugs are related to software and stuff like that."

Avgas 0507 3

Foto: Ryno Quantz

Avgas 0507 5

Foto: Ryno Quantz

Avgas 0507 2

Foto: Ryno Quantz

Kista torn 04 07 1

Foto: Ryno Quantz

Avgas 0507 1

Foto: Ryno Quantz

anoplophora by odeith

Kolla in Odeith's konstverk i Kista på Knarrarnäsgatan 7. 

WALLSTREET är ett globalt koncept för konstutställningar i våra offentliga stadsrum.

Let's create in Kista!