KISTA

story

Enter The Kloud universe - Scroll down to explore, or fast forward in time by changing selecting year below:

2022

2021

2018

2012

2011

2009

2002

2001

1999

1991

1987

1986

1981

1978

1977

1976

1975

1942

1717

1000

story-bg
kvinna som tittar med 3D glasögon

2022

The Kloud is Kista's voice. An initiative that activates, develops and communicates the possibilities of today and tomorrow.

Change is in the air

The Kloud börjar arbeta aktivt för att utveckla Kista och frigöra stadsdelens potential. Det är ett brett samarbete mellan kommersiella fastighetsägare, Ericsson, KTH, Stockholms universitet, Stockholms stad, Region Stockholm och Kista Science City.

We are the ones who say ”why not” when others say ”hell no”

illustration-white-akitekter-byggvesta-kistaang-1-png

Första spadtaget i Kista Äng

Den 24 maj tar ByggVesta det första spadtaget i Kista Äng. Här skapas en levande stadsmiljö med trivsamma kvarter, gårdar, parker och mötesplatser. Utöver cirka 1600 bostäder av olika slag byggs också en stor grundskola och flera förskolor.

visionen: bygga upp sveriges nästa stora industri

/ Exeger om Powerfoyle

headphones from exeger

Exeger kommer till Kista

Den integrerade solcellsfolien Powerfoyle finns i bland annat Urbanistas självladdande hörlurar och Pocs smarta cykelhjälmar. Exeger, företaget som tillverkar Powerfoyle, berättar att de ska öppna Europas största solcellsfabrik i Kista.

Fabriken ska ligga i en befintlig lokal och kunna producera 2,5 miljoner kvadratmeter solceller per år. Powerfoyle har vunnit Stora Designpriset, som delas ut av Teknikföretagen i samarbete med Stiftelsen Svensk Industridesign och Svensk Form.

The manufacturing company is scaling up with a new factory right here in Kista.

2021

Kista Limitless bildas

Kista 5.0 – ett samarbete mellan Kistas största kommersiella fastighetsägare – leder till bildandet av det gemensamma bolaget Kista Limitless AB och lanseringen av The Kloud.

Skärmavbild 2022-10-14 kl. 10.52.28
Buss

2018

Kista som testmiljö 
för ny teknik

 

Sveriges första självkörande bussar i reguljärtrafik testas i Kista. Två mindre bussar med plats för tolv passagerare trafikerar stadsdelen under sex månader och det är kostnadsfritt att åka med. Projektet kallas Autopiloten och genomförs inom ramen för Urban ICT Arena och i samarbete med Nobina och Ericsson.

Urban ICT Arena är ett initiativ inom Kista Science City med syftet att erbjuda en gemensam infrastruktur för att kunna använda Kistas stadsmiljö för att testa nya och innovativa lösningar inom många olika områden.

2012

El-gokarts i 70 knyck

O’Leary’s i Kista Galleria öppnar Europas modernaste gokartbana, med eldrivna gokarts som går i över 70 kilometer i timmen. Banan erbjuder en blandning av kurvor och raksträckor, är linjerad som en Formel 1-bana och omges av en självfjädrande barriär. I lokalen finns också en 70 meter lång LED-vägg. Via kameror på bilarna kan gästerna följa loppen på plats eller inifrån restaurangen.

go cart inomhus i neonfärger

2011

victoria Tower in Kista by night

En skyskrapa till

117,6 meter, 34 våningar, 299 rum och en makalös skybar högst upp. Victoria Tower tar över titeln som Nordeuropas högsta hotellbyggnad från stackars Oslo Plaza, som bara är 0,6 meter lägre. I den nya höjdaren finns också restaurang, konferens och kontor.

Victoria Tower tar över titeln som Nordeuropas högsta hotellbyggnad.

2009

Gallerian växer

Kista Galleria utökar sina 48 000 kvadratmeter till 59 000. Här finns ungefär 130 butiker, restauranger, bio och nöjen. Läget och det breda utbudet gör gallerian till Kistas givna samlingsplats.

kista-galleria-45-low-9872-1-720×481-jpg

2002

Unika öppettider när Kista Galleria håller öppet 10-20 varje dag.

skarmavbild-2022-03-31-kl.-15.14.10-1

Kista centrum blir Kista Galleria

Kista Galleria invigs och de generösa öppettiderna 10–20 är något nytt som folk inte är vana vid, eftersom butiker normalt stänger senast klockan 18. När centrum förvandlas till galleria växer också ytan – från 22 000 kvadratmeter till 48 000.

skyline kista science tower

2002

Kista Science Tower

En skyskrapa och ett landmärke. Kista Science Tower, ritat av White Arkitekter och byggt av NCC, står klart. Med sina 32 våningar och 124 meter blir det Nordens högsta kontorsbyggnad. De sex sammankopplade och trekantiga huskropparna i kvarteret innehåller ungefär 39 000 kvadratmeter kontor plus restauranger, butiker, gym och garage.

bild på Kista Science Tower

Sveriges snabbaste hissar

Hissarna i Kista Science Tower når en topphastighet av ungefär 6 meter per sekund. Att åka från entréplanet till den översta 32:a våningen tar bara 24 sekunder.

Uppståndelsen är stor när Kista Science Towers fem expresshissar slår Kaknästornets tidigare rekord, som har härskat sedan 1967.

2001

IT-universitetet

KTH och Stockholms universitet bildar tillsammans IT-universitetet i Kista. Syftet är att skapa en tvärvetenskaplig och internationell miljö där forskare, lärare och studenter kan samarbeta och förverkliga idéer inom IT-området.

img-9377

moving forward to a next generation

1999

kista_nod

Kista Science City

Företaget Kista Science City bildas och får sitt namn. Det nya bolaget ägs av Stiftelsen Electrum och tar över stiftelsens uppdrag att arbeta för att Kista ska bli världsledande inom ICT (informations och kommunikationsteknologi). Arbetet i Kista Science City bygger på ett nära samarbete mellan näringslivet, akademin och det offentliga – en så kallad Trippel helix.

fastigheten Skalholt i Kista där Ericsson tidigare hade verksamhet och utveckling

1991

Ericsson lanserar GSM

GSM är det första digitala mobiltelefonisystemet i Europa. Det kallas också 2G eller andra generationens mobiltelefoni. Succén är snart ett faktum och Ericsson Radio fördubblar sin omsättning vartannat år mellan 1984 och 2000. Det orangea och nästan fortliknande kvarteret Skalholt, tvärs över torget från Kista centrum, är hjärtat i den topphemliga produktutvecklingen och kallas därför ”GSM-borgen”.

Foto: Alexander Vujadinovic

1987

Forskning och utbildning flyttar in

I augusti 1987 flyttar de första hyresgästerna in i det nybyggda Electrum-huset. Här samsas forskning, utbildning och företagande i samma toppmoderna byggnad med en gemensam inglasad paradgata.

Electrum-huset på Kistagången är Kistas modernaste och mest spännande byggnad.

img_9350

1986

Stiftelsen Electum

Det lokala näringslivet, akademin och offentliga aktörer går samman och bildar Stiftelsen Electrum, med uppdraget att göra Kista och regionen till ett världsledande centrum för elektronikforskning.

1981

Den mobila tekniken från Kista når ut i världen

Den 1 september invigs världens första kommersiella mobiltelefonisystem i Saudiarabien. Den analoga tekniken baseras på svenska Televerkets NMT-system och Ericssons MTX-växlar. Sverige tar ledartröjan i världens mobila utveckling.

1978

"The Big Blue"

IBM, ofta kallat ”The Big Blue” och ett av världens mest beundrade företag, flyttar till Oddegatan 5 i Kista. Den långa, slingrande tegelbyggnaden bjuder på spännande arkitektur och ligger nästan
som i en egen värld, trolskt inbäddad i tallskogen.

img-9361
kista-science-tower-panorama-low-1-jpg

1977

Tunnelbanan kommer till Kista.

kungen-centrum

Kungligt besök

I mars 1977 inviger Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia Sveriges största inomhuscentrum i Kista. Här finns bland annat 25 butiker, två större varuhus, restauranger, kontor och en biograf med tre salonger.

Sveriges största
inomhuscentrum öppnar i Kista.

gammal bil dfrån när kista centrum invigs

Foto: Svenska Bostäder, Jan Gustavsson

1976

Kista får sina första kontor

De första större kontoren i Kista tillhör Ericssons dotterbolag SRA och Rifa. De anställda på Torshamnsgatan och Isafjordsgatan har en ganska oglamorös och lerig vardag i början. Ofta måste de balansera på byggplankor eller spångar sista biten till sina kontorsentréer. Så är det när man bryter ny mark!

1975

fly view over Kista

En miljon bostäder

Under Miljonprogrammet 1965–1975 byggs det drygt en miljon bostäder i Sverige. Förutom att motverka bostadsbristen ska Miljonprogrammet också minska trångboddheten och höja den generella svenska boendestandarden. Kista är det sista området på Järva som bebyggs, och den nya stadsdelen får en helt egen arkitektur med stjärnhus, terrasshus och radhus nära orörd natur.

Kista har sin egen stil med stjärnhus, terrasshus och radhus.

1942

Den stora skrällen

I början av 1900-talet behöver militären i Stockholm utöka sina övningsytor. Stora delar av Järvafältet köps in 1905 och snart hålls mängder av militärövningar i Kista.

Den 25 mars 1942, mitt under andra världskriget, hörs en enorm smäll över hela området. Men det är ingen bomb, utan en jordkällare full av ammunition som exploderar. Den militära perioden på Järvafältet varar fram till 1970, då områdets bostadsbyggande redan är i full gång.

JÄRVA SOM MILITÄRT ÖVNINGSOMRÅDE

f–ltskytte-p—j–rvaf–ltet-1950-lantz–gunnar–svenska-dagbladet.-stockholms-stadsmuseum

1717

Kista gård 

Old picture shows Kista Gård

Stockholms stadsmuseum / Foto: Ingrid Johansson

Gården och ortsnamnet

Kista gårds huvudbyggnad står klar och har från början nio rum. Det är en så kallad ”utgård” som tillhör en större gård med samma namn i Norrviken i Sollentuna.

Gården har många olika ägare och arrendatorer genom århundradena. På 1950-talet bor en kapten Holm här och därefter arrendatorn Stina Andersson.

Ortsnamnet Kista kommer alltså ursprungligen från grannkommunen Sollentuna.

1000

Kistastenen

Långt innan datakoderna och programmeringsspråken kommer till Kista är det ristade runor på granitstenar som gäller. Kistastenen står vid Kista alléväg nära Kista gård. Inskriptionen på den 1,4 meter höga stenen lyder ”Sigvid lät resa denna sten efter sin fader Egvid och sin moder Holmfrid, och Jovurfrid”.

kistastenen med inristningar

The history of Kista