OLYMPUS DIGITAL CAMERA

mobility

Mobility Day 2022:

Äntligen - live i Kista igen!

Efter två digitala pandemi-år ska det bli härligt att återigen få se nyfikna människor samlas och nörda ner sig i dagens framtidsteknik. Årets Mobility day går av stapeln 9 juni och programmet är spännande med allt från robotar och självkörande fordon till drönare och andra fiffiga lösningar. Och människor som pratar om dem! Som avslutning blir det skön AW i Grönlandsparken. Och alla är välkomna. Så vi ses! Äntligen!

Time to discover! Om du är det minsta nyfiken på mobilitet och digitalisering är det dags att boka 9 juni och Kista Mobility day i kalendern. Ett ypperligt tillfälle för dig som med egna ögon vill ta del av tekniken som är på gång – oavsett om det är 5G, AI, sensorteknik, smarta cykellösningar eller mjukvara för drönare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Möt framtidens möjligheter, redan idag

Mobility day arrangeras av Kista Science City och de har utlovat en dag fylld med seminarier, samtal och utställning med demonstrationer av ny teknik. Årets fokus är framtida hållbar mobilitet och nya perspektiv på teknik som redan finns tillgänglig. De har samlat en rad aktörer verksamma inom mobilitet – stora etablerade företag, små startup-företag, experter från näringslivet, akademin och offentlig sektor – för att dela kunskaper, diskutera utmaningar och lägga grund för nya samarbeten. Det är helt enkelt en plats där innovativa aktörer kan mötas för att skapa morgondagens digitaliserade, smarta och hållbara städer.

– Äntligen får vi skapa en riktig mötesplats igen där idéskapare och tänkbara samarbetspartner kan möta varandra, säger Maria Rudenschöld som är kommunikationsansvarig på Kista Science City. En plattform dit alla kan komma för att lära nytt och kanske klämma och känna på demogrejer. Och inte minst för att träffa kollegor som man kanske inte sett under de senaste årens distansarbete.

Så kom till Grönlandsparken och kolla in utställarna och deras grejer. Grabba en lunch i en foodtruck (eller låt matroboten göra jobbet) och spana in några schysta demos under tiden. Behöver du jobba lite också? Det går bra. Men sen är det bara att glida tillbaka för en AW i parken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Upplev framtiden på plats i Kista!

Många spännande seminarier

Dagen bjuder på en rad intressanta seminarier och viljan att anmäla sig har varit extremt stor. Bara några av de röster vi kommer kunna ta del av under dagen är Erik Ekudden, CTO Ericsson, Staffan Ingvarsson, VD Stockholm Business Region, Karin Bengtsson, VD Kista Science City, och Jonathan Selbie, VD Univrses.

Trafikstockningar är ett stort problem i tätorter och seminariet ”Datadriven trafikplanering för framtiden” bygger på ett samtal om hur man på olika sätt kan använda rymdmodelleringsanalys och realtidsspårning för att möjliggöra en effektivare trafikplanering med sensorer, data och AI. Fokus ligger på kollektivtrafik.

Seminariet ”Drönare – från tester till integration i det lokala transportsystemet” diskuterar bland annat hur drönarleveranser i framtidens transportsystem kan fungera som ett extra lager och minska utsläppen från transporter, samtidigt som det förbättrar kvaliteten på och tillgängligheten av tjänster på landsbygden.

Hur gör vi för att göra kollektivtrafiken relevant i en självkörande framtid? Föredraget ”Självkörande kollektivtrafik”undersöker de potentiella effekterna av att kombinera AI-planering och självkörande teknik i Stockholms transportsystem. Hur långt har vi kommit idag och var står vi 2025?

Seminariet ”Multisensor och AI aktiverade applikationer för intelligent transport” diskuterar artificiell intelligens inom området för trafiksystemhantering, med fokus på multisensorteknologier. Hur långt har vi kommit i Stockholm och vad är på gång? Utmaningar och lärdomar?

Fordonsindustrin är en av Sveriges viktigaste industrier och landets enskilt största exportsektor, men ”Hur anpassar sig dagens fordonsindustri till morgondagens transportsystem?” Seminariet tittar på hur vi kan påskynda omställningen mot ett hållbart transportsystem. Hur långt har vi kommit? Vilka samarbetsmöjligheter kan vi se? Hur kan vi skapa synergier?

Smart mobilitet omfattar mycket mer än fordon och infrastrukturer – det handlar om att göra transportsystem mer intelligenta, flexibla, effektiva och hållbara. I eventet ”THINGS Get-On-Top-Of™ Smart Mobility” får vi chans att möta ett par utvalda medlemsföretag i Mobility-ekosystemet THINGS, som presenterar vad de gör och delar med sig av insikter.

Se hela schemat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tävla om 100 000 kronor!

Har du idéer? Då kan det vara dags att dela med sig av dem! Under Mobility day lyfter Stockholms stad, Vinnova och Kista Science City fram Sveriges första innovationstävling med syftet att hitta nya lösningar för e-laddningsproblematiken i stadsmiljö.

– Vi vet ju att det finns många kreativa och tänkande hjärnor därute, säger Maria Rudenschöld. Därför vill vi satsa stort på en tävling som alla kan vara med i, vi hoppas på att det kommer att dyka upp riktigt bra idéer. Ju fler som är intresserade av att vara med och bidra med kloka tankar, desto gladare blir vi.

Vinnaren får dels 100.000 kronor från Stockholms stad, dels ett test- och demopaket från Kista Science City (värde 100.000 kronor) och möjligheten att testa sin lösning i Stockholms innerstad. De tre högst rankade bidragen får dessutom möjlighet att söka stöd från Vinnova för vidareutveckling av sin lösning och test i gatumiljö. Let’s create!

Läs mer om tävlingen här!

Mat, expo & demo vid The Hub

Mellan klockan 11:00 och 14:00 intar utvalda startups, företag och forskare Grönlandsparken och The Hub för att visa upp och demonstrera olika mobilitetslösningar. Här möter du bland annat olika robotar, drönare i samhällets tjänst, fjärrstyrda bilar och smarta projekt för såväl cykling som datadriven kollektivtrafik och AI. Dessutom har vi fått höra att man även ska köra dit ett gäng foodtrucks! Så kom förbi och lär dig mer om självkörande fordon, prova matleveransroboten – eller glid bara runt en stund med en lunch i parken.

Några av företagen på plats är ABConnect, Aerit, Airsense, CrossingSafety, EIT Urban Mobility, Ericsson, Foodora, Intel, KTH, Livelo, Nektta, Realisator, RISE, Skysense, Stockholms stad, SuperAnnotate, Teraki och Univrses.

AW i Grönlandsparken 15:00 - 17:00

Efter spännande demos och seminarier är det dags att låta hjärnan vila en stund från arbete – vilket är viktigare är du kanske tror. Det är ju ofta i en kombination av aktiviteter och avkoppling som nya tankar och idéer kan uppstå. En utmärkt ursäkt (tycker i alla fall vi på TheKloud-redaktionen) för att använda torsdagseftermiddagen till AW-häng bland gamla och nya vänner. Att det kommer att finnas ett intressant gäng människor på plats vet vi redan. Och förhoppningsvis kommer du också! Då är finfint väder det enda vi behöver hoppas på. ?

Updating Kista - more news