Kista_Arroganta_svinet-51

#BESTBBQ

Tre år lång snackis är över:

Det Arroganta Svinet kommer till Kista

Efter en tre år lång snackis kommer äntligen Det Arroganta Svinet till Kista. En omtalad BBQ-restaurang som startade i en bilverkstad i Jordbro och vars ”brisket”, oxbringa, lockar besökare från hela världen. – Jag har stora förväntningar på Kista. Etableringen innebär helt nya möjligheter för mig, säger ägaren Tommy Granström.

En svag doft av rökt kött slår emot oss när vi öppnar dörren till Arroganta Svinets Kistaetablering vid Grönlandsparken i Kista. Det är dagarna före öppning och Tommy börjar se ljuset i tunneln efter månader av renovering. Och visst har han lyckats skapa samma ruffiga känsla som i sitt mytomspunna Jordbrogarage. Samma dova färgtoner, rostiga plåtdetaljer och en meny av byggpapp med handskrivna rätter och priser. Allt det där som kittlar mot vetskapen att uppburna kockar som Stefan Ekengren och Mathias Dahlgren – tillsammans med andra karnivorer – stått och köat för att knipa åt sig en Texas Trinity. Samma Mattias som för övrigt har satt Tommys rökiga bringa på Matbarens meny på Grand Hôtel.

Det_arroganta_svinet_Kista_low-1
Kista_Arroganta_svinet-52
- Jag får väl börja med att bjuda på lunch?
 
Tommy öppnar ett värmeskåp och tar fram de rökiga bitar som tillsammans utgör restaurangens storsäljare, Texas Trinity. En bricka bestående av oxbringa, ribs och hemgjord jalapeño- och cheddarkorv. Och så förstås typiskt amerikanska sidorätter som creamed corn, bönor, potatissallad, picklad rödlök, saltgurka och rejäla skivor vitt bröd. En servering anpassad för två personer. Två hungriga.
Kista_Arroganta_svinet-13

Vi hajar hajpen

Och en tugga in hajar vi hajpen. Köttet har en subtil röksmak, perfekt sälta och är magiskt mört. Det riktigt smälter i munnen, för att använda en sliten klyscha.

Tommy berättar att bringan kommer från amerikanska biffrasdjur, att allt kött röks i Jordbro och att en bringa kräver sisådär 16 timmar i rökarna. Två giganter som väger 1,7 ton stycket och som var och en rymmer flera hundra kilo kött: vanligen bringa, ribs, korv och ett och annat ankbröst. Den milda röksmaken kommer från ekveden som driver rökarna.

– Det här är definitionen av cool matlagning. Man slänger in kilovis med kött och öser på med salt och grovmalen peppar. Inga andra kryddor. Inget duttande med pincett. Det låter enkelt, men icke. Du har ett jättelitet fönster att ta köttet när det är perfekt. 

Det_arroganta_svinet_Kista_low-6
Det_arroganta_svinet_Kista_low-3
Kista_Arroganta_svinet-20

”Lägg ner eller öppna restaurang”

Och det var just den utmaningen som fick Tommy att lämna jobbet som asfaltsläggare och satsa helhjärtat på rökeriet.

– Jag har tvärtemot vad många tror ingen kockutbildning i ryggen. Jag fick bara ett plötsligt infall att börja varmröka oxbringa hemma i huset i Haninge. Jag blev liksom manisk och lät specialtillverka en jätterök som kranades in på tomten. När jag såg att den skymde hela utsikten från vardagsrummet förstod jag att det var dags att öppna den där restaurangen jag suttit och drömt om.

Men att hitta en passande lokal, och ett grannskap som diggar rökdoft dygnet runt, det blev knivigt. Tills Tommy hittade den gamla bilverkstan i Jordbro industriområde.

– Att jag står här nu – i en egen lokal belägen vid Kistagången som typ alla måste passera, dessutom med min logga i jätteformat på fasaden – känns därför rätt overkligt. Kan vi locka folk till en jävligt udda adress i Jordbro, vad kan vi då inte åstadkomma i Kista?! Mina förväntningar är enorma och nu vill jag verkligen bara öppna!

Kista_Arroganta_svinet-32
Kista_Arroganta_svinet-49
Kista_Arroganta_svinet-52

Faktarutan

Det här är Texas BBQ

Om traditionell grillning innebär att snabbt tillaga en köttbit på hög värme fungerar äkta Texas BBQ precis tvärtom. Här är det långsam tillagning på låga temperaturer som gäller för att få till ett så mört, saftigt och rökigt kött som möjligt. Köttet Tommy köper in är amerikanskt styckat så kallat Full Packers Cut med fettkappan kvar.

Premiär

26 maj

Var

Isafjordsgatan 16, snett mitt emot nyinvigda Kista Innovation Park.

Öppettider

Onsdag - lördag från kl 11 t.o.m. sold out.

Kista_Arroganta_svinet-36

Updating Kista - more news

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Kista Limitless AB, orgnr. 559325-1829 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata