_H6A6035small

blooming

Castellum:

Fler levande stråk och torg ska få Kista att blomma

Snart är det invigning för a:place, Castellums unika och publika boutiquekontor på Torshamnsgatan. Fastighetsbolaget samarbetar också med andra fastighetsägare för att utveckla Kistas ”kunskapsstråk” till en välkomnande och stimulerande campusmiljö. Stråkstrategier, torgutveckling och aktivering av oanvända kontorsytor är några av de verktyg Castellum vill använda för att skapa liv och puls i fler delar av Kista.

- Kista är redan en väldigt bra stadsdel, men vi behöver addera flera nya ingredienser för att skapa den levande och attraktiva blandstad som är målet. Inte bara fler bostäder och mer service, utan även konst och kultur, idrottsmöjligheter, lek- och mötesplatser, grönska och en mer varierad arkitektur, säger Robert de la Motte, affärsområdeschef på Castellum.

aplace03606

Castellum är ett av Sveriges största och mest hållbara fastighetsbolag. De är också i högsta grad delaktiga i Kistas utveckling. I september smygöppnade de sitt nya arbetsplatskoncept, boutiquekontoret a:place på Torshamnsgatan – en unik och inspirerande miljö med ett stort och inbjudande entréplan, som alla i Kista kan besöka och använda. Castellum äger också flera fastigheter längs Kistas så kallade ”kunskapsstråk”, med såväl ledande högskolor och yrkesutbildningar som gymnasier, grundskolor och förskolor som hyresgäster.

- Här erbjuds lärande och utbildning för hela livet. Vi jobbar tillsammans med andra fastighetsägare för att utveckla kunskapsstråket, som går rakt igenom centrala Kista, från Ericsson till Nod. Vi har kommit en bit på väg, men det finns fortfarande mycket kvar att göra för att skapa den välkomnande och pulserande campusmiljö Kista förtjänar, säger Robert.  

aplace03694_alla_lager
aplace03759

Levande stråk och aktiverade kontorshus

Kistas historiska uppdelning i en ”bostadshalva” och en ”kontorshalva” är något som Castellum och de övriga aktörerna i The Kloud-samarbetet jobbar intensivt för att förändra, berättar Victoria Ströby, Castellums marknadschef i Stockholm:

- Kista har ett starkt utgångsläge och en otrolig potential. Läget, kommunikationerna och gallerian med sitt breda utbud. Tech-klustret med världsledande innovationsföretag, forskning och utbildning. Men stadsdelen är för uppdelad, och framför allt är det kontorsområdet som behöver få mer liv utanför arbetstid. Gallerian kommer fortsätta vara det stora och självklara navet i Kista, men det behövs fler platser med levande gatuplan, service och mötesplatser för att hela stadsdelen ska kunna blomma.

aplace03711

Kistagången är ett bra exempel. Här äger Castellum fastigheten Kista One på Jan Stenbecks torg, där Kistagången börjar och där Tvärbanan kommer ha en hållplats. En vanlig vardag passerar tusentals människor förbi här på väg till jobb eller studier. Kistagången går ända upp till Victoria Tower och längs delar av stråket är det för låg puls idag, tycker Victoria:

- Kistagången är Kistas huvudgata och här kommer det hända en hel del framöver. The Hub är igång och snart öppnar Kista Innovation Park. Men det behövs mer. Förutom att hitta passande hyresgäster som kan driva restauranger, kaféer, butiker och andra typer av service, behöver vi fastighetsägare också fundera på hur delar av husen kan få liv på nya sätt efter kontorstid. Det skulle kunna vara konst-, kultur- eller föreningsverksamheter som använder avgränsade ytor som idag bara står tomma under kvällar och helger.

_H6A5956small

 

Robert de la Motte och Victoria Ströby

En stad behöver torg

Ett annat bra exempel på stadsutveckling i samverkan är den stora och outnyttjade ytan som ligger utanför a:place. Den består mest av parkering idag, men det kommer förändras, berättar Robert de la Motte:

- Vi kallar platsen för shared:place och som den ser ut idag matchar den inte sin omgivning. Här ligger ju inte bara vår egen stolthet a:place, utan även Nordic Forum där det nya, internationella Marriott-hotellet öppnar till sommaren, och flera andra fastigheter. I samarbete med Revelop, Corem och Atrium Ljungberg vill vi skapa en levande torgmiljö.

Victoria Ströby hakar på och menar att precis den här typen av stadsutveckling kommer ge Kista en ordentlig vitamininjektion:

- Fler levande stråk och torgmiljöer kommer förbättra servicen och förändra hela upplevelsen av Kista. Jämfört med de större ny- och ombyggnadsprojekten som planeras kan stråk och torg också utvecklas snabbare. Därför är genomtänkta och gemensamma stråkstrategier en jätteviktig ingrediens i receptet för framtidens Kista. 

aplace03561

Upptäcker Kista med löpning

Varje torsdag erbjuder Castellum sina hyresgäster i Kista att löpträna med en professionell coach från Löparakademin – den ideella organisationen som verkar för jämlik hälsa och social inkludering, och startade här i Kista. Då ställs inga krav på snabbhet eller uthållighet, utan alla springer efter sin egen förmåga och får coachtips som passar den egna nivån.

- Vi började med torsdagslöpningen i våras. Dels för att aktivera våra hyresgäster och oss själva, och dels för att ha trevligt och lära känna varandra. Men vi vill också visa Kistas gröna och naturliga sidor. Det är alldeles för många som tror att stadsdelen bara består av kontor, bostäder och en galleria. Men här har vi också nära till fantastiska natur- och rekreationsområden, som Ursvik och Järvafältet, säger Robert.

_H6A5862small

Symbiotic concept

Victoria och Robert ser fram emot Kistas fortsatta utveckling tillsammans med övriga aktörer i The Kloud-samarbetet. Närmast för Castellum väntar den officiella invigningen av a:place den 26 januari.

A:place är skapat enligt Symbiotic Concept, ett holistiskt synsätt där Castellum har samlat sina kunskaper och erfarenheter om vad som får oss att trivas och fungera som människor – inte bara som ledare och medarbetare, utan som individer. Här finns därför mycket grönska, naturliga material och former, yoga och möjlighet till träning både ute och inne. A:place erbjuder också ett stort utbud av tjänster och smart teknik som underlättar såväl arbete och möten som att få ihop livspusslet.

- Ofta diskuteras ”work-life balance”, men vi vill hellre prata om ”life balance”. Det kanske låter flummigt, men är i högsta grad affärsmässigt. När människor trivs och mår bra ökar vår produktivitet och kreativitet. Precis vad våra arbetsgivare vill att vi ska bidra med när vi jobbar. Vi använder Symbiotic Concept i flera fastigheter, men a:place i Kista är den första i Stockholm där vi har gått ”all in”, så det känns riktigt spännande. Jag hoppas verkligen att så många som möjligt ska vilja besöka a:place – både på invigningen och i vardagen, avslutar Victoria.

aplace03645
aplace03753

Updating Kista - more news