image008

A NEW CHAPTER

Powered by The Kloud:

CreativeMornings

Den globala föreläsningsplattformen CreativeMornings har sedan den 24 februari en ny hemvist i The Klouds lokal på Kistagången 21. Konceptet som startade i New York 2008 erbjuder idag inspirerande frukostföreläsningar i 228 städer runtom i världen. Den kreativa mångsysslaren Anastasia Angeli kom i kontakt med CreativeMornings när hon växte upp i Moskva och bestämde sig för att ta konceptet till Sverige.

20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52712535663_o
20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52712318569_o

Ett sammanhang för kreatörer och kreativitet

Anastasia älskade från första stund hela formatet som CreativeMornings bygger på. Anastasia satt i publiken månad efter månad och lyssnade in spännande talare. När hon flyttade till Stockholm för tre år sedan saknade hon plattformen och ett sammanhang som samlar kreatörer, kreativitet och som kändes inkluderande. Hon bestämde sig för att ta saken i egna händer och starta upp en avdelning i Sverige, ett ”Stockholm Chapter”.

— Jag kände att någon måste göra det och kontaktade huvudkontoret. Konstigt nog hade en annan kvinna fått samma idé samma vecka och vi startade tillsammans, men för ett år sedan tog jag över helt som värd. 

20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52712535943_o

Gratis och öppet för alla

CreativeMornings frukostföreläsningar arrangeras en fredag i månaden och är gratis och öppna för alla. Varje månad utformar alla olika avdelningar, sk. ”Chapters”, runt om i världen sitt eget innehåll utifrån ett gemensamt beslutat tema. Det senaste temat var Touch” där massageterapeuten Nadezhda Sokol föreläste. När The Kloud-redaktionen träffar Anastasia berättar hon också om en annan inspirerande föreläsning hon arrangerat där temat var ”Depth”. Coachen i personlig utveckling Philip Jonzon Jarl talade om hur viktigt det är med ödmjukhet och vikten av att ta in andras perspektiv.

20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52711534977_o

Ett levande community

Förutom samma tema, så har CreativeMornings även samma upplägg världen över. Eventet inleds med ett mingel där gästerna har möjlighet att nätverka och lära känna varandra. Därefter följer en föreläsning på 15-20 minuter och en frågestund.

— Vi avslutar också med en mingelstund, berättar Anastasia. Den blir alltid mycket mer avspänd och levande än i början. Folk trivs och vill ofta hänga kvar länge.

— Efter ett event känner jag mig alltid glad och nöjd. Jag får så mycket energi av att folk säger ”Tack vad bra det var”. 

Inför eventet är det mycket förberedelser för alla i teamet - allt från research och intervjufrågor till teknikfix och att se till så föreläsaren har rätt förutsättningar.

Vissa av de som kommer har varit på CreativeMornings i andra städer.

— De är redan uppvärmda, säger Anastasia. Andra kommer för en specifik föreläsare och då blir de ofta inspirerade av den härliga community-känslan och kommer tillbaka. 

CreativeMornings har valt Kista framför innerstan då de tror på att bygga en community-känsla lokalt. Och eftersom The Kloud har samma ambition och mål passar samarbetet bra. Anastasia berättar som ett exempel om en workshop hon haft hos The Kloud nyligen tillsammans med ljuskonstnären Jonas Jonasson.

— Vi var 7-8 personer som skapade ett konstverk ihop. Jag hade aldrig träffat de människorna om det inte var för det initiativet. Ibland stöter vi nu på varann i Kista och stannar och pratar en stund. Den känslan ger mig supermycket! 

20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52711535127_o
20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52712473785_o
20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52712474795_o

Intresse för att utforska

Utöver CreativeMornings har Anastasia många andra projekt igång. Hon jobbar som ljusdesigner på Signify i Kista. Hon är eventfotograf, driver podden ”A city for you”, sjunger i ett Jazz/Soulband, samt dansar Lindy hop och arrangerar olika typer av events.

— Det har alltid varit intressant för mig att utforska andra kulturer, platser och människor. Jag har pluggat i både England och Italien, arkitektur och stadsplanering. Sen gjorde jag min masters i ljusdesign här i Stockholm. Alla erfarenheter i mitt liv har lett fram till det jobb jag har idag som ljusdesigner.

20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52712058031_o

Framtidsdrömmen

CreativeMornings drivs ideellt och det behövs ett stort engagemang och inte minst tid och personer som brinner för det de gör för att få ihop det. Drömmen är att volontärsgruppen för CreativeMornings ska vara tillräckligt stor så att ingen känner sig stressad med sina leveranser och ett bredare nätverk av samarbeten och sponsorer för att kunna ge ännu mer till alla olika deltagare. 

— Tänk till exempel att ha en konstnär som kommer till eventet och målar av besökarna. Eller en musiker som spelar bakgrundsmusik vid ankomsten, eller andra kreativa saker som bygger upp morgonen och skapar en ännu större helhetsupplevelse”.

Anastasia avslutar lite drömmande när vi är tillbaka vid tunnelbanan och skiljs åt.

För ett år sedan hade jag ingen relation alls till Kista. Nu både bor och jobbar jag här och kör CreativeMornings så det är många kopplingar hit nu. En stor del av mitt liv pågår här och jag älskar den här miljön. 

20230224-creativemornings-stockholm—nadezhda-sokol-on-touch_52711534477_o

Updating Kista - more news