15

Curiosity

Ericsson:

Vässar Kistas innovations­förmåga

I Kista ligger Ericssons globala huvudkontor och verksamheten här sysselsätter ungefär 13 000 personer. Ericsson och Kista har vuxit sida vid sida i decennier, och företaget fortsätter att bidra till stadsdelens utveckling. Idag, med en ökad öppenhet och ofta i samarbete med andra aktörer som delar visionen om det framtida Kista. Ett bra exempel är Ericsson Innovation Lab, ”uppfinnargaraget” mitt i Kista som är öppet för alla nyfikna, och samarbetet med The Kloud i skapandet av den kreativa mötesplatsen Kista Innovation Park.

13

Snart är det 50 år sedan de första Ericsson-bolagen flyttade till Kista. Resten är, som man brukar säga, historia. Den moderna telekommunikation som idag behövs för att fylla våra mobiler och datorer med innehåll – och för att driva den snabba utvecklingen av ”Internet of things” – hade knappast varit vad den är om det inte vore för det intensiva och innovativa utvecklingsarbete som under lång tid har varit Kistas signum.
 
- De första medarbetarna som kom hit i mitten av 1970-talet kunde nog inte riktigt föreställa vad framtiden skulle bära med sig – varken för Ericsson som företag eller Kista som stadsdel. Då fanns det områden här som saknade vägar och var så leriga att de som jobbade i vissa byggnader tvingades gå på utlagda brädor för att kunna ta sig till kontoret, berättar Magnus Norrman, Head of Hardware Engineering Unit Systems and Technology på Ericsson.
 
Räknar man både anställda och konsulter så jobbar ungefär 13 000 personer inom Ericssons verksamhet i Kista idag. Här ligger det globala huvudkontoret med sina staber, och här bedrivs fortfarande en stor del av företagets forskning och utveckling. Många andra företag med koppling till Ericsson, som underleverantörer och konsulter, har också etablerat sig här.

1

 

Magnus Norrman

Innovation Lab är Ericssons ”uppfinnargarage”

Telekomindustrin har av tradition varit minst sagt hemlig av sig. Utvecklingsarbetet har ofta skett bakom låsta dörrar och fönsterlösa väggar. Det finns fortfarande mycket hemlighetsmakeri kring produktutvecklingen, eftersom man förstås vill vara först med den senaste tekniken och de bästa lösningarna. Men Ericsson har också en ny strategi som innebär ökad öppenhet och inkludering – även i innovationsarbetet.
 
Ett riktigt spännande exempel på den nya inriktningen är Ericsson Innovation Lab, som ligger tvärs över gatan från democentret Ericsson Studio och är en del av Kista Innovation Park. Sedan öppningen i maj har Innovation Lab erbjudit både förbokade och spontana besökare spännande teknikupplevelser och en glimt av framtiden.
 
- Vårt Innovation Lab i Kista är ett av Ericssons många innovationscentrum runt om i hela världen. Vi brukar kalla dem ”garage”, eftersom många av de stora teknikföretagen började i just garage. Till exempel när Steve Jobs och Steve Wozniak inledde det samarbete som senare blev företaget Apple. Vi vill skapa liknande kreativa och inte alltför uppstyrda startup-miljö här, berättar Catalin Matei, en av Ericssons ansvariga för Kista Innovation Lab.

7
4

Plåtcontainrar med framtidens teknik

Den lite småruffiga garagekänslan i Innovation Lab är påtaglig. Lokalerna består av tre stora, inredda plåtcontainrar, där besökarna får uppleva och testa framtidens teknik. Här finns till exempel Connected Greenhouse – ett uppkopplat växthus som med hjälp av sensorer och artificiell intelligens optimerar tillförseln av vatten och näringsämnen för att ge maximal skörd på minimal yta. På samma hållbara tema finns Connected Beehive, där sensorer och AI-baserade styrsystem skapar optimala betingelser i de två bikupor som har placerats på taken på närliggande Ericsson-byggnader. I en annan container får besökaren med VR-teknik prova hur det är att klättra upp på en svindlande hög mast och montera en basstation.
 
I den tredje containern kan man ta plats i en fast monterad förarstol med ratt, gas, broms och växellåda för sedan att via 5G-nätet köra en radiostyrd racerbil på den enorma blå plastmattan utanför. Bilarna har kameror så att föraren på en skärm kan se framför bilen, som i en vindruta. Eftersom signalen går så snabbt via mobilnätet är det fullt möjligt att sitta tusentals mil bort och ändå styra bilen i det närmaste i realtid. Tekniken möjliggör inte bara lek och buskörning, utan kan också användas för att öka säkerheten och precisionen i exempelvis gruvdrift eller drönarflygning.
 
- Innovation och utveckling finns i Ericssons DNA. Det lekfulla och småskaliga här i Innovation Lab behövs för att släppa loss kreativiteten och få människor att våga tänka utanför sin vanliga box. Företaget uppmuntrar både anställda, studenter och andra att driva egna projekt hela vägen från idé till prototyp. Inte nödvändigtvis för att arbetet ska resultera i en färdig och säljbar produkt, utan för att själva projektarbetet och utvecklingsresan främjar både individernas och företagets innovationsförmåga, säger Catalin Matei.

9
12

”Big Blue Mat” har något för alla

Catalin Matei kommer ursprungligen från Rumänien och driver Kista Innovation Lab tillsammans med kollegan Sasha Galic från Kroatien. De ansvarar också för ”Big Blue Mat”, som den 1 250 kvadratmeter stora aktivitetsytan i Kista Innovation Park kallas. Fantasin och kreativiteten är det enda som sätter begränsningarna för mattans användning. Sedan den kom på plats i höstas har det – förutom 5G-racingen med radiostyrda bilar – byggts Lego och hållits yogapass, qigong och workouts här. Det har även spelats livemusik, minglats och lirats både basket och fotboll på den jättelika mötesplatsen.

Innovation Lab, Big Blue Mat och den angränsande boxparken, som har fyllts med kultur och nöjen under maj till september i år, utgör tillsammans Kista Innovation Park – ett nära samarbete mellan Ericsson, The Kloud och fastighetsägarna i Kista Limitless. Det är ett unikt pilotprojekt som har fått en väldigt bra start, berättar Sasha Galic:

- Vi har ”garage” på många olika platser i världen. Men det här är det mest inbjudande och inkluderande, eftersom vi tar emot alla typer av besökare och även spontana besök. Oavsett ålder vill vi väcka besökarnas lust, kreativitet och nyfikenhet på framtidens teknik – och på Ericsson som företag. Om projektet fortsätter att gå lika bra som hittills, hoppas vi kunna öppna liknande anläggningar i andra städer där vi har verksamhet.

5
8
4

Från Katrineholm till Kista via Nanjing

Magnus Norrman har en lång Ericsson-karriär bakom sig, även om han inte var med när det behövdes brädor för att ta sig till kontoren i Kista. Han är uppvuxen i Katrineholm och runt millennieskiftet inledde han sin Ericsson-karriär på den lokala produktionsenheten.
 
- Jag kom tidigt i kontakt med utvecklingsarbetet, eller ”R and D” som vi säger, vilket står för ”Research and Development”. Den snabba teknikutvecklingen, där Ericsson är världsledande, intresserade mig och fick mig att vilja prova olika roller i företaget. Till Kista kom jag 2014, efter att ha jobbat och bott fem år med familjen i Nanjing och Peking.

11

 

Sasha Galic och Catalin Matei

Kommunikationer, service, natur och internationell ”vibe”

Ericsson är ett internationellt bolag med bred verksamhet och en stor mångfald av medarbetare. Därför är Kistas geografiska läge och de goda kommunikationerna till stor fördel. Det är lätt att ta sig till och från såväl Stockholms city och Centralstationen som Arlanda och Bromma flygplats – och snart börjar även Tvärbanan rulla genom stadsdelen.
 
- Kista är en oerhört central plats för Ericssons företagskultur och innovationsarbete. För mig som tågpendlar från Katrineholm fyra dagar i veckan är det suveränt att kunna ta både pendeltåget och tunnelbanan. Jag gillar också Kistas internationella ”vibe”, det breda lunchutbudet och den välsorterade gallerian. En annan fördel är närheten till Järvafältet, där jag ibland kör ”walk and talks” med kollegor som antingen går bredvid mig eller pratar från andra sidan jorden i mitt headset, berättar Magnus.
 
Sasha Galic fyller i:
 
- Det finns inte många platser som rymmer ett så stort ekosystem som Ericssons. Det är också ganska fantastiskt att vi, i samarbete med The Kloud, på relativt kort tid har kunnat skapa Kista Innovation Park mitt i företagsområdet. Här har vi också nära till högskolor och universitet, varifrån vi rekryterar såväl praktikanter och exjobbare som studenter med examen. Förutom The Kloud och akademin har vi även goda samarbeten med Kista Science City, de lokala fastighetsägarna och Stockholms stad. 

20220823-121427763-ios
15

Kista om tio år

Magnus Norrman får frågan vad han tycker skulle kunna bli bättre i Kista och hur han tror att stadsdelen kommer se ut om tio år. Svaren kommer utan någon längre betänketid:
 
- Den historiska uppdelningen av Kista i en bostadshalva och en kontorshalva gynnar ingen. Därför är det fantastiskt kul att det nu byggs och planeras nya bostäder på många platser i företagsområdet. När människor inte bara jobbar, utan också bor här, kommer närservicen utvecklas och området bli mer livfullt, inte minst på kvällar och helger.
 
- Tio år är inte så lång tid för stadsutveckling, men då ser jag framför mig ett väldigt vitalt Kista, där Tvärbanans spårvagnar rullar förbi nya bostäder, skolor, förskolor, restauranger och annan service. En stadsdel som lever under veckans alla dagar och kvällar, där boende, studenter och medarbetare i olika åldrar blandas på ett naturligt sätt. Jag ser också nya spännande byggnader, en väl utbyggd laddningsinfrastruktur, självkörande fordon och parkeringar under mark istället för trista asfaltsöknar. Dit ska vi – så snart som möjligt!

Faktaruta Ericsson

101 000 anställda globalt
14 500 medarbetare i Sverige (fler än 100 olika nationaliteter)
Kunder i 180 länder
271 mdkr i försäljning (2022)
60 000 registrerade patent
Grundades 1876 av Lars Magnus Ericsson
Koncernchef idag är Börje Ekholm
2

Updating Kista - more news