The_Kloud_Brams_el_Birria-24

GAME CHANGERS

Bram's Burgers & El Birria:

Från foodtruck till restaurang med A-läge

Montathar Al Mousawi och kompanjonerna Yousef Jarjes och Ahmed Kamil har i flera år serverat Kista snabbmat från varsin foodtruck. Nu tar de klivet upp till egna restauranger.

Montathar och Yousef har skapat unika koncept som lockar kunder till Kista som annars inte skulle ta sig hit. Att killarna först testat sina idéer i liten skala gör att de står stadigt inför framtiden, säger Lukas Berlin, kommersiell förvaltare på Castellum.

The_Kloud_Brams_el_Birria-11

 

Montathar Al Mousawi.

”Med köer på upp till tre timmar mitt i vintern förstod vi att vi hade skapat en hajp”

Vi träffas hela gänget hos Bram's Burgers på Kistagången 20, ett par veckor efter invigningen. Det är strax före lunch en tisdag i februari och hundratals gäster, både locals och långväga, har redan köat för att säkra en smashed burger.

- Äntligen har vi lyckats etablera en fast restaurang i vårt älskade Kista. Jag och min kompanjon Ahmed Kamil inledde den här resan som ett extraknäck för mer än 4 år sen, i en sliten foodtruck. Vi testade allt från veganskt till pizza innan vi 2019 hittade rätt med vårt smashed burger-koncept. Med köer på tre timmar mitt i vintern förstod vi att vi hade skapat en hajp, säger Yousef Jarjes. 

The_Kloud_Brams_el_Birria-14
The_Kloud_Brams_el_Birria-61

Han berättar att de expanderat sakta men säkert. Vuxit ur en foodtruck på knappt sex kvadratmeter, avverkat ytterligare två större trucks för att landa i en av restaurangcontainrarna i Kista Innovation Park, där drömmen om en fast restaurang växte sig allt starkare.

- Vi fick leta länge innan Castellum erbjöd oss drömlokalen, mitt i Kista. Att vi står här i vårt nya kök, mittemot uppställningsplatsen där allt började, känns så fint. Cirkeln är sluten, säger Yousef och blickar ut över sin nyrenoverade restaurang där både skyltfönster och kassadisk folierats med mottot ”om en ska äta, alla ska äta”.

The_Kloud_Brams_el_Birria-18

 

Yousef Jarjes och Ahmed Kamil.

Andemeningen är att ingen ska behöva känna sig utanför för att hen inte har råd att äta. Det vet både Yousef och Ahmed alltför väl hur det känns.

- Därför ser vi till att alla besökare får något i magen. Vi gör inte det här för att bli miljardärer. För oss är det jätteviktigt att bidra till en fin gemenskap här i Kista. Och där tror jag att vi och Castellum tänker lika. Eller vad säger du Lukas?

- Visst är det så! Vi tror på Kista och vet att de lokala företag som funnits här ett tag är viktiga för stadsdelens utveckling. Vi är så imponerade av både Yousef och Montathar som med sina tydliga koncept tagit hela Stockholm med storm. Jag menar hur många foodtruckägare lyckas sälja 1100 tacos på en dag, säger Lukas och vänder sig mot Montathar, som senare i vår slår upp portarna till en efterlängtad restaurang på Isafjordsgatan 30A. En strategisk placering nära KTH och en mängd företag.

The_Kloud_Brams_el_Birria-3

"Restaurangen kommer bli en game changer – både för oss och gästerna”

 Konceptet blir detsamma, fast ändå inte…

- Restaurangen kommer bli en game changer – både för oss och gästerna. Inriktningen är fortfarande mexikanska Birria tacos – tortillabröd fyllda med långkokt kött, grönsaker och mustiga såser – serverade med en kryddig buljong att doppa brödet i. Men nu har vi äntligen chansen att ”finservera” taco, som är allt annat än snabbmat.

Montathar beskriver den framväxande lokalen som en spännande mix av mexikanskt och nordiskt. Målet är en så häpnadsväckande inredning att ingen ska vilja lämna lokalen utan ett Instagram-moment. Den stora utmaningen blir att bibehålla det mobila kökets tempo, för det kommer kunderna förvänta sig, och samtidigt tweeka maten mot fine dining.

- Att ta det här klivet utan tidigare erfarenheter är förstås läskigt, men med Lukas och kollegorna på Castellum som bollplank är det lätt att ta kloka beslut genom alla renoveringssteg. Jag hoppas att fler ägare till Kistas mobila kök vågar göra den här resan framöver. Det skulle ge en riktigt spännande restaurangscen i Kista.

Mer om Montathar Al Mousawi

Uppvuxen i:

Tensta.

Bakgrund:

Säljare med stort matintresse.

El Birrias storsäljare:

”Loco nr 2” (majstortilla (glutenfri), ost, birria biff, hackad koriander, picklad rödlök och chipotlemajo. Serveras med birria sås och limeklyftor).

Därför Kista:

Kista är en matdestination och en plats som sammankopplar många olika destinationer. Dessutom jobbar frugan nästgårds och barnen går i förskola här. 

Antal restauranger:

Öppnar under våren en restaurang på Isafjordsgatan i Kista och flyttar då foodtrucken söder om stan.

screenshot_2024-03-26_at_21.08.30_720

Mer om Yousef Jarjes

Uppvuxen i:

Huddinge.

Bakgrund:

Olika tjänster inom dagligvaruhandeln.

Bram's storsäljare:

”Bram's Fire” (briochebröd, kött, cheddarost, chilimajo, sallad, rödlök, jalapeños, chilicheese).

Därför Kista:

Väldigt bra och centralt läge i Järva, en destination som drar folk.

Antal restauranger:

En foodtruck i kungens kurva och restaurang i både Huddinge och Kista (Kistagången).

The_Kloud_Brams_el_Birria-17

Updating Kista - more news