_dsc9515_webb

wallstreet

Wall Street Stockholm:

Kistagången i nya perspektiv

Missa inte husfasaden på Kistagången 10. Här har den franske konstnären Antonin Katre blandat foto, måleri, graffiti och ljussättning för att skapa en ny upplevelse. Konstverket är ett av de över 100 verk som uppförs under stadskonstfestivalen Wallstreet Stockholm i sommar.

Video: Johan Lygrell

Wallstreet – The City of Art – är ett globalt koncept för konstutställningar i våra gemensamma stadsrum. Under sommaren 2022 skapas bara i Stockholm 111 konstverk av 77 olika konstnärer.

På Kistagången 10 kan du spana in den franske konstnären Antonin Katres spännande konstverk på husfasaden. Motivet med djup, rymd, vinklar och perspektiv är typiskt för Katre, som också gärna integrerar sin konst i miljön.

Wall Street Stockholm

 

Foto: Johan Lygrell

En pratstund på plats

Det är en solig och skön julidag när Kloud-redaktionen träffar Katre inför hans arbete vid Kistagången. När vi kommer dit sitter han på en pall och blir filmad av Wallstreet Stockholm. Det märks att Antonin är van att bli intervjuad. Han svarar ledigt och spontant på utmärkt engelska med klassisk fransk brytning.

img_8908_720
img_8909_720

När Wallstreet är klara med sin inspelning får vi en egen pratstund. Vi sätter oss vid en grupp bänkar och bord runt hörnet från det blivande konstverket. Katre är trevlig, öppen och lättpratad. Han berättar hur han började med konst för ungefär 30 år sen:

- Jag har alltid gillat tecknade serier och i tonåren upptäckte jag graffitin. Sprayandet tog mig ofta till övergivna byggnader som ingen längre brydde sig om. Det fanns en speciell känsla och mystik i de där platserna – ofta gamla industribyggnader – som fascinerade mig och som jag fortfarande gärna återkommer till i mina motiv.

corem_0507_1_720

 

Foto: Ryno Quantz

Nyfikenhet, experimentlust och drömprojekt

Antonin Katre är 45 år idag och har kallat sig konstnär sedan 2005, då han hade hittat och format sin egen stil. Han bor i Paris, men reser runt i stora delar av världen för att uppföra sina verk eller genomföra utställningar. Hans nyfikenhet och experimentlust är starka drivkrafter:

- Jag gillar att blanda tekniker och testa nya saker. Min inspiration får jag från många olika håll. Verket i Kista är inte en klassisk väggmålning, utan en unik mix av foto, måleri, graffiti och ljus. Min förhoppning är att människor ska stanna upp och reagera på att det har hänt något nytt i deras invanda miljö.

När jag frågar om han har något drömprojekt blir han exalterad:

- Jag skulle vilja samarbeta med arkitekterna som ritar ett nytt hus, så att min konst blir en helt integrerad del av byggnadens form så länge huset står kvar. Det här projektet i Kista är också roligt och utmanande, eftersom det är första gången jag blandar tekniker på just det här sättet.

En annan utmaning, som finns i nästan alla projekt, är tiden. När vi har avslutat intervjun skyndar Katre tillbaka till sitt konstverk. Den gula bakgrundsfärgen har torkat och de transparenta fotodukarna som skyddar fönstren och är en del av verket är nu på plats. Väderprognosen för de närmaste dagarna är ostadig, med en hel del regnskurar, så det gäller att passa på när det går att jobba. The stage is yours, Katre!

_dsc9544_webb

Foto: Johan Lygrell

dji_0568_webb_720

Foto: Johan Lygrell

_dsc9549_webb

Foto: Johan Lygrell

De bästa upplevelserna är gratis

För bästa tänkbara konstupplevelse behöver du bara bege dig till Kistagången 10. Katres konstverk kan upplevas när som helst på dygnet, men är som mest effektfullt när det är upplyst i mörkret under kvällar och nätter.

Om du blir sugen på fler konstupplevelser rekommenderas länkarna nedan varmt. Varför inte en rundtur i stan för att se mer av all den spännande konst som Wallstreet erbjuder stockholmarna och huvudstadens besökare alldeles gratis i sommar?  

wallstreet_logo_01-1

Updating Kista - more news