renzo_riofrio_hom_the_kloud-12_720

VILLAGE-FEEL

Hans uppdrag:

Att skapa bykänsla via musik

I över 10 år har musikproducenten Renzo Riofrio erbjudit Järvas unga en meningsfull fritid. Med sitt ”House of Music” vill han visa att musik är en viktig brobyggare och att steget till musikaliskt entreprenörskap inte behöver vara så stort.

– Jag är själv ett levande bevis på att musik har stor betydelse för en ung människas utveckling. Och att man, oavsett ursprung, kan bygga en karriär av en passion.

Han startade sin första musikstudio redan 2012. Delvis för att få utlopp för sitt eget musikskapande, men främst för att kunna erbjuda unga Järvabor en alternativ väg till musikscenen.

– Jag växte själv upp i Husby, med rätt skakiga framtidsutsikter. Vettiga fritidssysselsättningar som fotboll, basket och musikskapande blev helt avgörande för mig. Idag är betydelsen av den där meningsfulla fritiden förmodligen större än någonsin. Och vi måste alla bidra för att skapa den bykänsla som krävs för att uppfostra nästa generation.

renzo_riofrio_hom_the_kloud-3
renzo_riofrio_hom_the_kloud-5

Vi agerar brobyggare

Drygt tio år har passerat sedan ungdomar från Husby och Kista började hänga i Renzos studio. Han har hunnit grunda både idrottsföreningen ”Xclusive idrott och kulturförening” och den musikaliska plattformen ”House of Music”.

– Målet med de båda organisationerna är att täcka in Järvaungdomarnas vardag med så många meningsfulla aktiviteter som möjligt. Vi agerar dessutom brobyggare och slussar över ungdomar till fotbollslag, kampsporter med mera – det är precis sådant Järva behöver.

renzo_riofrio_hom_the_kloud-13_720

Bland Renzos samarbetsparter hittar vi riktiga tungviktare såsom Nikki Amini från idol, Sony Music och Make Music Matter, som drivs av Tim Bergling foundation

Jobbar med riktiga tungviktare

Tanken med House of Music är att deltagarna ska få möjlighet att utveckla musikalisk kreativitet, entreprenörskap och innovationsförmåga i en miljö som liknar musikbranschen.

Visa att steget från musikskapande i en studio i Kista till musikaliskt entreprenörskap inte behöver vara så långt.

Bland Renzos samarbetsparter hittar vi riktiga tungviktare såsom Nikki Amini från idol, Sony Music och Make Music Matter, som drivs av Tim Bergling foundation.

Verksamheten erbjuder två fullt utrustade musikstudios i Kista där ungdomar mellan 12 och 25 får lära sig allt som finns att veta om inspelning, mixning och låtskrivning. Helt kostnadsfritt. Den som vill kan även filma en musikvideo eller spela in en pod, som blir ett sätt att öva på att uttrycka sig om sitt skapande. I lokalen finns till och med ett litet tryckeri där man kan printa motiv för att stärka sitt merch.

renzo_riofrio_hom_the_kloud-9_720

Från passion till karriär

Renzos egen roll är att agera bollplank.

– Det är en häftig känsla att se en tonåring kliva ut genom dörren med ett eget Mp3-spår i fickan. Mitt viktigaste uppdrag är att få deltagarna att skapa musik som väcker positiva känslor. Det är så lätt att glorifiera artister som sjunger om ”fel saker, men det stänger bara dörrar. Hela grundtanken med verksamheten är ju att öppna dörrar för dem. Visa att varje individ, oavsett ursprung, kan fullfölja sin passion och bygga en karriär av den.

Men Renzo stoppar in här. På sikt är målet att bygga en nationell plattform för urban musik med fokus på unga från socioekonomiskt utsatta områden.

– Vi kommer ta fram en digital plattform för online-utbildning där utbildningsmaterial, inspiration och värdefull erfarenhet ska spridas till unga som bor i andra delar av landet.

renzo_riofrio_hom_the_kloud-8_720

House of Musik är öppet måndag-fredag mellan klockan 13 och 21, med 4 bokningar/dag.

Så kan du bidra!

Både ”Xclusive idrott och kulturförening” och ”House of Music” är beroende av ekonomiska bidrag. Vill du eller din organisation bidra? Kontakta Renzo på: info@xclusiveikf.se

Det här är Renzo Riofrio

Ålder:

37.

Gör:

Verksamhetschef för House of Music och Xclusive idrott och kulturförening.

Bakgrund:

Musikproducent och ljudtekniker, utbildad på Fryshuset och SAE Institute (finns inte kvar idag).

Drömmer om:

En värld där varje individ, oavsett ursprung, kan fullfölja sin passion och bygga en karriär av den.

Motto:

“Ge aldrig upp” och ”ser inga problem, bara lösningar."

Hobby:

Skapa musik och umgås med familjen.

renzo_riofrio_hom_the_kloud-3

Updating Kista - more news