katja-bolander-kista-galleria-5943-1-1080×721-jpg

Update

HENNES UPPDRAG:

Förnya Kista Galleria

Katja Bolander är centrumchefen som älskar utmaningar och som är fena på att känna in vad kunden vill ha. Med uppdraget att skapa en modernare och mer inspirerande galleria påbörjar hon nu en betydande omfördelning av butiksutbudet. Allt för att förenkla för dig som besökare.

skarmavbild-2022-03-31-kl.-15.14.10-1
kista-galleria-45-low-9810-1

– Det var här allt började, berättar en morgonpigg Katja Bolander, när vi sammanstrålar i M.E.E.T. Foodcourt en tidig onsdagsmorgon.

– Foodcourten, mitt i gallerians hjärta, var ett av de första projekten jag tog tag i som ny centrumchef för snart ett år sedan. Målet var att skapa en varm och trevlig miljö, där man både lunchar med kollegorna och bjuder familjen på en lång middag. Helt enkelt en naturlig mötesplats för alla som bor och verkar i Kista. Och precis så blev det, säger Katja och blickar ut över den inbjudande miljön med grönska och varma harmoniska färger.

Vi slår oss ner i en blå soffa och serveras kaffe av restaurang Husmans chef Vesa, en av många uppskattade kollegor i centrum.

Jag ville börja i gallerians hjärta. Förvandla miljön till ett ombonat vardagsrum

Indelning i kvarter ska inspirera

– Förnyelsen av Kista Galleria är en viktig del i den stadsomvandling som Kistaområdet står inför. I 45 år har gallerian varit Järvaområdets kanske viktigaste mötesplats och en knutpunkt för handel och service, säger Katja.

Hon berättar att renoveringen av M.E.E.T. bara är början på den invändiga ansiktslyftning som ska få Kista Galleria att stå stark i konkurrensen från e-handeln och andra köpcentrum.

– Några av de förändringar vi har framför oss är en ”facelift av Modeboulevarden”, som ska bli varmare och trevligare med nya fasader och sittlounger. Vi håller också på att klustra butiksutbudet, vilket betyder att butikerna delas in i olika ”kvarter” efter kategori. Allt för att våra besökare lättare ska hitta det de söker. Ett stort arbete som kommer ta tid, men med hjälp av tydlig kommunikation och inkludering är vår förhoppning att resan blir rolig och smidig, säger Katja.

I skrivande stund pågår renovering av samtliga trapphus, nya sittmöbler har flyttat in i Kistagången och takfönstren har klätts in med ljus träpanel.

Vackra naturupplevelser i gallerian

Vi bryter upp från M.E.E.T. Katja guidar entusiastiskt runt i gallerians olika gångstråk. Vi stannar vid ett av trapphusen i Kistagången där hissarna går upp till vårdcentralen och BVC. Katja visar stolt upp väggar som klätts med ljus träpanel och hissar som folierats med bilder från Järvas ängsmarker och hagar.

– Hundratals Kistabor använder det här trapphuset varje dag. Jag vill att bilderna dels ska inge ett lugn på väg upp till doktorn, dels locka besökarna till nära naturupplevelser. Snart sätter vi upp QR-koder som hänvisar till den faktiska platsen i varje bild.

katja-bolander-kista-galleria-5961-1-720×481-jpg

Vem skulle tacka nej till att få sätta visionen för den här platsens fortsatta utveckling?

Magkänslan tog Katja till Kista

Katja är mer än hemma i ”sin galleria”. Som en sann lokalkändis hejar hon på barnfamiljer, butiksinnehavare och pensionärer som hon lärt känna under sina dagliga promenader.

Men hur hamnade en inbiten Nacka-bo egentligen här, på andra sidan stan?

– Jag gick helt på magkänslan, som sa att jag inte kunde tacka nej när headhuntern ringde. Efter intervjun, som gjordes här i gallerian, var jag överväldigad. Här finns butiker och restauranger av väldigt skilda slag, i en mix man inte hittar någon annanstans i Sverige. Dessutom är Kista Galleria en härlig plats med ett myller av människor – kontorsarbetare och boende – från hela världen. Det gör platsen intressant och spännande. Vem skulle tacka nej till att få sätta visionen för den här platsens fortsatta utveckling?

Ett riktigt galleriaproffs

Men så är ju Katja också ett riktigt galleriaproffs, som aldrig gillat att komma till serverat bord. En förändringsledare ut i fingerspetsarna.

På meritlistan står bland annat olika roller på köpcentrum som Fältöversten, Nacka Forum, Skärholmens centrum, Ringen och Västermalmsgallerian. Närmast kommer Katja från Ica Fastigheter, där hon som kommunikations- och hållbarhetschef gjorde sig erfarenheter av stor betydelse.

– För att ta ett så här gigantiskt förändringsarbete i mål ställs stora krav på intern kommunikation. Man måste skapa förtroende hos det egna teamet och få alla hyresgäster att känna sig inkluderade och hörda i det stök som blir innan allt är på plats. Men jag är som sagt inte alls orolig. Gallerian är öppen som vanligt under tiden och vi ser ett stort intresse, både från shoppingsugna restaurang- och kafégäster och nya hyresgäster som vill etablera sig här, säger Katja.

kista-galleria-45-low-9921-1-720×481-jpg
kista-galleria-45-low-9872-1-720×481-jpg
kista-galleria-45-low-9955-720-1-jpg

Historisk satsning på Kista

Det har blivit dags att bryta upp. Som nästa punkt på Katjas schema står planeringen av gallerians 45-årsjubileum. En tredagarsfest som innehåller både en sprillans ny utställning om Kista Galleria och viktiga panelsamtal mellan politiker och företagsrepresentanter i området.

– Den satsning som nu görs i Kista som område, med investeringar på över 20 miljarder, är historisk. Det känns spännande att vara en del av resan, tillsammans med andra fastighetsägare och parter som alla har samma målbild, avslutar Katja.

Fakta Kista Galleria

Kista Galleria är, med sina 130 butiker och restauranger, Stockholms största lokala centrum och ligger i hjärtat av det nya Kista som växer fram. En plats dit människor åker till för att jobba, göra ärenden, shoppa och umgås – och lokalmarknaden växer i takt med kommunen när nya bostäder och ny kommunaltrafik anläggs.

Faktarutan

Namn

Katja Bolander

Ålder

50

Familj

2 vuxna barn och nya bebisen Kista Galleria

Favoritplats i Kista

M.E.E.T food court

År i yrket

25 års erfarenhet av marknadsföring, kommunikation och förändringsledning

Dold talang

Grym på att steppa

katja-bolander-kista-galleria-5943-1-1080×721-jpg

Updating Kista - more news