deqa_abukar_kista-6653

SHIFTER

Deqa Abukar:

Motverkar utanförskap genom sitt nätverk

Hon startade eget redan som 19-åring och kan idag kalla sig entreprenör, investerare och riskkapitalist. Efter framgångarna med nätverket BLING och investeringstävlingen Shift har Deqa Abukar nu startat en vc-fond för entreprenörer som annars inte skulle få tillgång till kapital.

– Jag motverkar utanförskap genom att erbjuda nätverk och tillgång till mentorer och resurser. Min drivkraft är en stor tacksamhetsskuld.

deqa_abukar_kista-6574
deqa_abukar_kista-6559

Vi har stämt träff på Bridge, en handelsplats i Kista Galleria, där lokala entreprenörer och startups inom retail får ställa ut sina produkter kostnadsfritt. En testbädd där de får chans att utveckla sin verksamhet ”ute i verkligheten”.

Deqa är redan på plats och står framför en belyst sminkspegel hos en av butikens entreprenörer, ett sminkföretag, för att rätta till sin hijab. Bakom henne hänger färgsprakande klänningar och kostymer sydda av Ugandiska tyger och till höger glittrar smycken från Jordanien.

– Bridge är en förlängning av BLING, som jag och Adnan Yousuf startade 2014 för att med utgångspunkt i Järva försöka etablera strukturer som vi ansåg saknades för lokala entreprenörer, berättar Deqa medan hon välkomnar oss in i ett konferensrum längre in i lokalen.

– Vi erbjuder gratis affärs- och innovationsrådgivning till personer som har en affärsidé, innovation eller lösningen på ett samhällsproblem. Vi bygger upp entreprenörer, inte bolag. Många inkubatorer fokuserar på att bygga upp idéer och företag. Men om bolaget faller, vad händer då med entreprenören? Tanken är att utbilda ledare som i sin tur utbildar nya ledare, säger Deqa, som tilldelats både Årets Selma och Stora Journalistpriset som Årets förnyare.

Hon menar att man kan se BLING som en reaktion på entreprenöriell segregation. Ett försök att motverka utanförskap genom att erbjuda ett nätverk bestående av 300 drivna entreprenörer och tillgång till coacher, experter, mentorer och resurser.

– Vi tror på företagande och entreprenörskap som en förändringskraft och vi vill att alla ska kunna starta eget på lika villkor. Jag är själv ett bevis på att det fungerar.

deqa_abukar_kista-6548

”Kista är en unik plats”

Att både BLING och Bridge etablerats i Kista är allt annat än slump.

– Kista är en unik plats. Ingen annan stans i Stockholm finns en sådan blandning av människor, vilket betyder stor chans att skapa arenor där folk kan mötas på riktigt och börja förstå varandra.

Deqa är själv uppvuxen i en familj, där kvinnor varit entreprenörer i generationer. Hon har med egna ögon sett vad entreprenörskapet kan göra för en individ. Allt från försörjning till integration. När hon som sjuåring kom till Sverige dröjde det inte ens ett år innan hennes mamma hade startat företag, en butik. Trots att hon varken kunde språket eller hade koll på svenska banker och lån.

– Men hon hade drivkraften. Hon visade vägen för mig och mina nio syskon och såg till att vi hittade vår plats i samhället. Hon hade hur lätt som helst kunnat hamna utanför samhället, men genom små verktyg och hjälp från rätt personer har hon nu drivit företag i tjugo år. Jag bär på en stor tacksamhetsskuld för de möjligheter mamma och samhället har gett mig.

deqa_abukar_kista-6557
deqa_abukar_kista-6610
deqa_abukar_kista-6567

”Moderskapet ger superkraft”

Under resans gång har Deqa själv blivit mamma, vilket ytterligare stärkt henne i sin strävan att råda bot på de strukturella problem som motarbetar entreprenörskap.

– Målet är att min dotter ska få drömma stort och kunna göra vad hon vill. Oavsett klädstil, utseende och bakgrund. Mitt arbete handlar inte bara om att det ska bli bättre för mig och dig utan för våra barn och barnbarn.

Sedan BLING har Deqa även startat Womenisa, ett nätverk för kvinnors utveckling och entreprenörskap, podden ”Mot alla odds” och Shift, vars mål är att skifta flödet av investeringar från innerstaden till områden och grupper som förbises.

– Av det svenska riskkapitalet går knappt 1 procent till entreprenörer med förankring i förorten. Ungefär 2 procent går till kvinnor. Därför startade jag Shift tillsammans med techsajten Breakit.

Tungviktare investerar

Och under sommaren har Deqa Abukar dragit igång nästa stora projekt – en venturekapitalfond (riskkapital som investeras i unga bolag) på totalt 30 miljoner kronor! Fonden, som går under namnet BLING Capital, ska satsa på bolag i ett väldigt tidigt stadie, så kallad “pre-seed”. Investeringsbeloppet kan uppgå till 1 miljon kronor. Grundarteamen ska bestå av personer från underrepresenterade grupper, vilket kan handla om etnicitet, kön eller uppväxtområde. 

Och redan har ett par riktiga tungviktare investerat i fonden. Pär-Jörgen Pärson på Northzone och Johan Karlsson, vd på fastighetsbolaget Slättö, har tillsammans gått in med 15 miljoner kronor.

– Deras engagemang visar att vi har lyckats förändra föreställningar och förväntningar om vad man kan bli i orten. Det här stärker mig min vision om att i framtiden åka till U-länder och arbeta med entreprenörskap som en metod för att ge personer chans till självhjälp. Sverige gör mycket när det kommer till bistånd utomlands, vi måste arbeta mer långsiktigt för att nå hållbar förändring. Så Sida, hör av er, ler Deqa Abukar och skyndar vidare till ett walk-and-talk-möte ute i det gröna.

”Min mamma jobbar med event och står på scen. Hon är en sorts rockstjärna”.

Fakta: Deqa Abukar

Ålder

28

Jobbar som:

Entreprenör med bakgrund som politiker, journalist och statsvetare. Grundare av nätverket BLING samt initiativtagare till investeringstävlingen Shift.

Bor:

Uppvuxen i Malmö, kom till Stockholm som 19-åring och bor nu i Husby.

Femåriga dottern om Deqa:

”Min mamma jobbar med event och står på scen. Hon är en sorts rockstjärna”.

Därför Kista:

En unik plats. Ingen annan stans i Stockholm finns en sådan blandning av människor. Här kan vi skapa miljöer och arenor där folk kan mötas på riktigt och börja förstå varandra.

Prisad:

Tilldelats Årets Selma och vunnit Stora Journalistpriset som Årets förnyare.

På meritlistan utöver BLING, Bridge, Shift:

Womenisa, ett nätverk för kvinnors entreprenörskap, podden ”Mot alla odds”, där Deqa träffar personer som gjort en inspirerande resa.

deqa_abukar_kista-6523

Updating Kista - more news