headphones from exeger

Charged

Creative Tech:

Hörlurarna som aldrig behöver laddas

Vad sägs om ett liv utan laddsladdar och batterier? Solcellsfolien ”Powerfoyle”, uppfinningen bakom världens första självladdande hörlurar, kan enligt tillverkaren Exeger vara starten på en ny era inom hemelektroniken. Nu skalar bolaget upp med en ny fabrik, här i Kista.

Hörluren ”Urbanista Los Angeles” var den första produkten som med hjälp av Powerfoyle kunde lova att den aldrig skulle behöva laddas med sladd. En cykelhjälm från Poc och en spårningsprodukt för hundar är andra exempel på produkter som självladdas och drivs av solcellsmaterialet.

Låter det för bra för att vara sant?

Det tänkte vi också, tills vi förkovrade oss i spännande artiklar om den revolutionerande solcellsfolien, som kan böjas och formas runt vilken hemelektronikprodukt som helst. Liksom magiskt integreras i dem utan att det syns. Powerfoyle kan nämligen imitera över 100 material. Läder, trä, gummi och borstat stål till exempel.

exeger-news-new-factory-mockup-jpeg
exeger-giovanni-filli-och-henrik-lindstrom-jpeg

Vision är att bygga Sveriges nästa stora industri

solcellsfabrik-exeger-kista-1080×720-jpg

Så hur går själva laddningen till?

Jo, genom att bara låta produkten ligga framme så laddas den av vilket ljus som helst. Powerfoyle kan “skörda” ljusenergi från både inomhusbelysning och skuggmiljö och omvandla ljuset till den elektricitet som behövs för att driva aktuell elektronisk utrustning. En process Exeger själva kallar artificiell fotosyntes. Briljant va?

Blir en del av Europas största ICT-kluster

Exeger har gått från labbande till fullskalig produktion på ett drygt decennium. Men för att kunna samarbeta med de riktigt stora techjättarna måste företaget flytta från sina lokaler vid KTH:s campus i stan, där produktionskapaciteten redan idag ligger på 250 000 kvadratmeter solcellsyta per år. Med sitt läge utmed E4:an, mellan city och Arlanda, framstod Kista som en smart plats att slå ner bopålarna på. Chansen att bli en del av Europas största ICT-kluster kan ju också ha spelat in ?

headphone-w-powerfoyle-scaled-jpg-1440×911

Vill bli Sveriges nästa stora industri

På nyhetssajten Dagens Industri avslöjar Giovanni Fili, Exegers grundare och vd, att hans vision är att bygga Sveriges nästa stora industri. Ett steg på vägen är att uppföra Europas största solcellsfabrik. Den kommer inrymmas i en befintlig lokal i Kista och ha en produktionskapacitet på hela 2,5 miljoner kvadratmeter solceller per år – tio gånger mer än tidigare och med mindre utsläpp än vad som går att mäta.

Vinnare av Stora Designpriset

2020 vann Exeger Stora Designpriset, som delas ut av Teknikföretagen i samarbete med Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID) och Svensk Form. Syftet är att uppmärksamma innovativ design som en betydande faktor för konkurrenskraft och lönsamhet.

Updating Kista - more news