52426041623_4e0cefaa6a_k

world champion

Worldskills Special Edition 2022:

Världens bästa butiksskyltning
skapas i Kista

WorldSkills Special Edition 2022 är i full gång. Det ska koras världsmästare i 62 yrken, i tävlingar världen över. Av Sveriges alla butikscentrum utsågs just Kista Galleria till den mest lämpliga arenan för ett VM i visual merchandising.

– Det är stort att en gren i världens fjärde största tävling avgörs i Kista, säger Katja Bolander, centrumchef.

51995567103_908ce9c256_k

Det är 22-åriga Hanna Lind från skånska Åsljunga som representerar Sverige i grenen ”visual merchandising”, butikskommunikation på svenska. Tävlingen går ut på att under fyra dagar designa ett eget skyltfönster. Den tävlande ska göra allt själv. Från ritningar och moodboards till att bygga upp själva miljön med hjälp av virke, färg, belysning och andra dekorationer.

– Vi gör allt från scratch och alla moment bedöms. Från hur vi tänker kring säkerhet under bygget till hur kreativa våra idéer är, säger Hanna när The Kloud-redaktionen får 5 minuter med henne i en paus under tävlingens första dag. Men själva yrket, visual merchandiser, handlar enligt Hanna om mycket mer än tilldragande skyltfönster.

– Om man som jag arbetar som visual merchandiser i butik, går jobbet ut på att bygga upp miljöer och exponera varor på ett säljande sätt i hela butiken. Det är ett löpande arbete där alla avdelningar ständigt måste hållas attraktiva och välfyllda.

52426393582_a405b0ef09_c
52427418583_4dcd899aec_c

Från Shanghai till Kista

Yrkes-VM skulle i år egentligen ha arrangerats i Shanghai. Men på grund av pandemin har tävlingen splittrats upp i mindre deltävlingar på 15 olika platser jorden runt.

– Det är häftigt att en så stor tävling avgörs i Sverige. Genom att hålla tävlingen publikt i en galleria, sätter man också ljus på yrket, vilket behövs. Nu efter Pandemin, då många vande sig vid att handla på nätet, är attraktiva butiksmiljöer viktigare än någonsin.

Av just den anledningen kommer representanter från Handelsrådet finnas på plats i gallerian för att svara på frågor om yrket och de utbildningsmöjligheter som finns.

– För oss på Handelsrådet är det naturligtvis roligt att Sverige fick arrangera tävlingen för just handelsyrket ”visual merchandiser”. Ett viktigt yrke som bidrar till att förgylla kunders visuella upplevelser. Det känns extra bra att tävlingen avgörs i en autentisk miljö omgiven av butiker och handel i Kista galleria, säger Mats Johansson, vd på Handelsrådet.

Skyltfönster som förbluffar med fantasi

På frågan vad som får Hanna själv att kliva in i en butik, svarar hon ”skyltfönster som förbluffar med sin fantasi”.

– Hermès är ett varumärke som ofta lyckas förbluffa med sina fantastiskt vackra och otroligt fantasifyllda fönsterskyltningar. Men om jag ska svara mer generellt måste det vara städat och finnas balans i design och färgsättningar för att jag ska bli shoppingsugen.

Nu måste Hanna skynda in bakom sitt tilldelade fönster och fortsätta kämpa för medalj i ytterligare tre dagar. Vi önskar henne stort lycka till i tävlingen och uppmanar alla Kistabor att ta sig ner till tävlingsområdet 14-17 oktober för att heja på Hanna!

Fakta

Det här gör en butikskommunikatör

En visual merchandiser, butikskommunikatör, skapar butiksmiljöer som ska vara visuellt tilltalande och inspirerande i syfte att påverka kunden och öka försäljningen. Kort sagt ansvar man för det visuella utseendet i butiken. Från skyltfönstret till hur varorna inne i butiken exponeras.

Det här är World Skills Special Edition

Yrkes-VM är världens fjärde största tävling med drygt tusen tävlanden. Sverige bidrar med 17 yrkesskickliga deltagare som tävlar i 15 olika yrken. Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten. När pandemin stoppade tävlingen i Kina, valde man att arrangera tävlingarna i 15 av de 56 deltagande länderna. Årets upplaga av tävlingen går därför under namnet WorldSkills Competition 2022 Special Edition.

I grenen visual merchandising möts följande länder: Sverige, Taiwan, Kazakstan, Kina, Indien, Lettland, Frankrike, Singapore och Ungern. Tävlingen pågår 14-17 oktober.

52427353565_a0183b7e53_k

Pssst…

…Visste du att Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och att Sverige deltagit i de internationella tävlingarna sedan 1995. Vi har tagit 80 medaljer i världs- och europamästerskap.

Updating Kista - more news