johankickar-jpg

Forward

HANS UPPDRAG:

Kicka igång Kista

The Kloud-chefen Johan Thomsson tycker att han har Kistas roligaste jobb – och att stadsdelen har levt för länge på gamla meriter. Den före detta fotbollstalangen leder storsatsningen som ska lyfta och sätta Kista på kartan igen.

Vi träffar Johan Thomsson i Kista Science Towers entré. Rymden i lobbyn är imponerande och miljön känns internationell. Förutom den trevliga receptionisten bakom disken står det några grupper av människor och småpratar i lobbyn. Det märks att många vill träffas på kontoret igen efter två märkliga år. Utanför glasfasaden skiner vintersolen. Fotografen vill passa på att fånga ljuset, så vi beger oss ut i den stadsdel som idag är Johans arbetsplats.

Time to update

Han har det roligaste och mest spännande jobbet i hela Kista. I alla fall enligt honom själv. Som vd för samarbetsbolaget Kista Limitless leder och koordinerar Johan Thomsson förändringsarbetet i The Kloud. Uppdraget är att utveckla och aktivera Kista.

Johan vill bygga vidare på det som redan är bra och förändra sådant som upplevs negativt. Få saker att hända på riktigt, på många olika plan. Utgångsläget är gott, menar han.

– Kista har många styrkor. Det är ett av världens främsta kluster för tech- och telekomföretag. Hit går tunnelbanan och pendeltåget – och snart även Tvärbanan. Vi har en stor och uppskattad galleria. Här finns bostäder, gott om parkering och det är nära till både naturen och Stockholms city. Men Kista har levt lite på gamla meriter de senaste åren. Det funkar inte i längden. Kista behöver en uppdatering, som man säger på teknikspråk.

Vi ska se till att det händer grejer på riktigt, så att Kista utvecklas till en ännu bättre stadsdel för både människor och företag

Moln i ständig förändring

Namnet The Kloud är en ”Kistafiering” av engelskans ord för moln. Mycket av den teknik som utvecklas i Kista ligger förstås i det digitala molnet idag. Men framför allt syftar liknelsen på att Kista, likt ett moln, hela tiden ska röra sig framåt, uppåt och förändras. Johan utvecklar:

– Jag brukar säga att The Kloud är flera saker. Det är Kistas förändringsmotor, som driver utvecklingen framåt. The Kloud är också Kistas röst, som berättar om allt spännande som händer, och en community för dem som vill vara med på förändringsresan. Och förändring kommer det att bli. Kista ska aldrig mer stå stilla.

Internationell göteborgare

Johan Thomsson kommer ursprungligen från Göteborg, vilket hörs svagt på dialekten. Han har jobbat i många olika delar av världen, som Egypten och Kuwait, men bor i Stockholm sedan många år tillbaka. Tidigare har han bland annat jobbat med Mall of Scandinavia och Lidls etablering i Sverige. Johans erfarenheter av fastigheter, handel och stadsutveckling kommer väl till pass för arbetet med Kista och The Kloud. Målet är tydligt, säger han:

– Kista är en väldigt uppdelad stadsdel idag, med bostäder väster om tågspåren och företagsområdet på andra sidan. Det gör att företagsområdet upplevs dött och trist på kvällar och helger. Vi ska förvandla Kista till en levande och attraktiv blandstad, som lockar många fler människor att vilja bo, jobba, plugga och etablera företag här.

Tunga aktörer bakom The Kloud

En viktig del i uppdateringen av Kista är att bygga fler attraktiva bostäder. Totalt siktar man på att skapa 8 000 nya bostäder och lika många nya arbetstillfällen. En sådan storsatsning kräver förstås uppbackning och resurser. Bakom Johan Thomsson och The Kloud står bland annat fem av Kistas största fastighetsägare, Ericsson, högskolorna och Stockholms stad. Fastighetsägarna har åtagit sig att investera mer än 20 miljarder i Kista fram till år 2035. Och då är många av de nya bostäderna inte ens medräknade.

– The Kloud-samarbetet är unikt i sin bredd och genomförandekraft. Det har funnits olika typer av samverkan tidigare också, men aldrig en så här stark vilja att förändra och aldrig med så här mycket muskler bakom. Vi ska se till att det händer grejer på riktigt, så att Kista utvecklas till en ännu bättre stadsdel för både människor och företag, berättar Johan.

Kista behöver en uppdatering, som man säger på teknikspråk

Uthållighet, timing och laganda

För att lyckas krävs uthållighet och förmågan att springa på rätt bollar med rätt timing. Johan Thomsson kommer få nytta av sin bakgrund som fotbollsspelare. Även om det var länge sen han pluggade i New York på fotbollsstipendium, har han kvar mycket av bollsinnet och det taktiska tänkandet. Envisheten och vinnarskallen också. De kommer behövas, liksom en stark laganda hos aktörerna bakom The Kloud. Här behövs mycket verkstad. Ett offensivt spel som gör att Kista vinner matchen.

– Man brukar ju säga att ”action speaks louder than words”. Vi ska se till att det blir massor av positiv action i Kista, både på kort och lång sikt. Stadsmiljön och arkitekturen behöver uppdateras, och de stängda gatuplanen öppnas upp. Vi ska blanda bostäder, kontor och service på ett helt annat sätt än tidigare. The Kloud kommer också arrangera mängder av spännande aktiviteter – både på plats och digitalt. Kista ska ta för sig, höras och synas igen.

Inställd på en lång match

Johan Thomsson är medveten om att det finns gott om utmaningar längs vägen och att delar av förändringsarbetet kommer ta tid. Samtidigt har förutsättningarna aldrig varit bättre, med en gemensam vision och stark uppbackning. Och då är vi tillbaka i lagarbetet:

– Det här är så klart inte en one-man-show. Mitt uppdrag är att leda och koordinera arbetet i The Kloud, men alla som vill se Kista utvecklas behöver engagera sig. Det gäller inte bara fastighetsägarna, företagen och kommunen, utan också alla som bor, jobbar eller pluggar här. För att skapa ett ännu bättre Kista måste vi jobba tillsammans och dra åt samma håll.

Quick Facts

Namn

Johan Thomsson

Aktuell

Vd för samarbetsbolaget Kista Limitless och leder arbetet med The Kloud.

Familj

Fru och två barn.

Passion

Just nu handlar den väldigt mycket om mina barns idrottande, främst fotboll, hockey och simning.

Okänd talang

Jag var riktigt bra på fotboll när jag var yngre.

Updating Kista - more news