Projektet ”Kista Square Garden” blev i november 2021 utsett till Stockholms hetaste bygge enligt Byggvärldens ranking. Inget annat projekt lockar just nu lika stor punktbevakning som detta. Alla vill veta vad som sker när Ericssons gamla kontor är på väg att bli bostäder.
Den omtalade omvandlingen av Ericssons gamla kontorsfastighet väcker onekligen större intresse än mycket annat just nu. Som en av Kistas mest centrala fastigheter är det kanske inte så konstigt. Kvarteret ligger mitt Stockholms IT-kluster, alldeles intill Kista galleria. Men det är samtidigt ett område som idag lider brist på levande gatustråk. It’s time for a twist!

När fastighetsbolaget Klövern, som idag äger projektet Kista Square Garden, ska konvertera fastigheten är målsättningen att skapa en kombination av bostäder och publika lokaler som kan bidra till en mer dynamisk stadsmiljö.
– Vi ser Kista som ett område med enorm potential, säger Anna Trane, Kommunikationschef på Klövern. Och dagens utvecklingsplaner av stadsdelen ser till att ta vara på det. Därför är det här ett fantastiskt spännande projekt för oss. Med Kista Square Garden har vi startat upp det första stora projektet som verkligen kan bidra till utvecklingen av en levande stadsdel.
Minst 1 000 lägenheter och en oas
Fastigheten, som är ritad av Ahrbom Fahlsten, uppfördes ursprungligen år 1985. Den har idag sex våningar, men byggrätten tillåter påbyggnad med ytterligare ett par våningar. Den tillåter även ett nytt gårdshus på innergården och en utbyggnad mot Jan Stenbecks torg.
När allt står färdigt ska den rymma cirka 1.000 hyreslägenheter i form av ettor, tvåor och treor på mellan 24 och 55 kvadratmeter – kombinerat med 10.000 kvm kommersiella ytor. Alla lägenheter i de påbyggda delarna får balkonger. Att kvarteret är både stort och kvadratiskt innebär dessutom att alla som bor där kommer att ha tillgång till en egen oas i form av en stor grön och lummig innergård – något som är ovanligt i Kista.
Gården är inte helt färdigplanerad ännu, men tanken är att skapa möjligheter till såväl gemensam odling som lugna platser där man bara ska kunna slå sig ner en stund. Man vill också skapa en gemensam lokal i botten av gårdshuset, där man ska kunna ha både gårdsfester och privata kalas. Utöver det tänker man omvandla en fjärdedel av taket till takterrass för de boende.
Vill välja verksamheter med omsorg
Klövern kommer efter själva omvandlingen av fastigheten också att förvalta den och man menar att man som långsiktig ägare av fastigheten är mån om att välja lokalhyresgäster med omsorg för att lyfta platsen och bidra till en bättre helhet. Exakt vilka typer av verksamheter det blir i de kommersiella lokalerna är ännu inte beslutat, men man planerar för restauranger, caféer, nöje, kultur, service och en öppen förskola. Förmodligen även en matbutik och kanske ett gym.
– Det viktigaste är att det är verksamheter som stärker platsen och bidrar till en stadsdel med liv och rörelse även utanför kontorstid, säger Anna Trane. På lägenhetssidan här vi även planer på att skapa möjligheter för organisationer att blockhyra ett visst antal lägenheter. Det kan hjälpa till exempel företag och skolor att locka folk både från andra delar av Sverige och olika länder.
Goda kommunikationer
Fastigheten ligger inte bara intill Kista galleria och tunnelbanan, det är även nära till såväl pendeltåg och bussar som de två stora vägarna E4 och E18. Dessutom kommer den nya tvärbanan snart ha en station alldeles utanför entrén mot Jan Stenbecks torg (det finns fyra entréer). Under hela kvarteret finns ett stort garage och man arbetar på att få till någon form av bilpoolslösning. Det kommer också att bli cykelförråd för ungefär 1.500 cyklar.
Unikt med dubbla Svanen-certifieringar
Med möjligheten att bevara och återbruka en tidigare kontorsbyggnad, istället för att riva och bygga nytt, vill Klövern arbeta hållbart och försöka skapa ett så klimatsmart hus som möjligt. Rent tekniskt innebär det att man behåller kontorshusets stomme och uppdaterar med moderna installationer. Både byggavfall och inredningsdelar ska inventeras, sorteras och återanvändas så långt det är möjligt. Gipsväggar från kontoren kan till exempel återanvändas för uppbyggnad av lägenhetsväggar, medan befintliga belysningsarmaturer skickas till en firma som konverterar dem till LED och säljer vidare. Andra planerade lösningar är återbruk av överskottsvärme från en kommande hyresgäst, som man vet genererar extremt mycket värme. Det är inte omöjligt att det även blir en satsning på solceller.
Kista Square Garden är det första byggnadsprojektet som kommer att ha två Svanen-certifieringar, Nordens officiella miljömärkning. Dels utgör projektet startskottet för ”Svanen Renovering”. Dels ska hela byggnaden Svanen-certifieras – vilket ställer krav på allt från energiförbrukning och hållbara materialval till trivsel i form av till exempel dagsljus.
– Vi ser verkligen fram emot att få bidra till den stora utvecklingen av Kista. Med Kista Square Garden tillför vi nyproducerade, kvadratsmarta bostäder med riktigt bra läge, menar Anna Trane. Det känns också fint att vi på det här sättet kan bevara och återbruka istället för att riva och bygga nytt.
Inflyttningen planeras att pågå mellan år 2024 och 2026.