alla_mackor_mack-sm_2024

MACK-MAGIC

KISTAKOCK -

Finalist i Mack-SM!

Med en pita-macka inspirerad av Ho Chi Minh, Philadelphia och Paris kan Sam Adra bli svensk mästare på mackor. En titel som brukar innebära stor uppmärksamhet och locka långväga besökare.  

– Jag ser fram emot att visa upp vårt tävlingsbidrag, vårt projekt och ”göra Kista stolt”.

En doft av nybakt bröd och syrliga tomater slår emot oss när vi öppnar dörren till Sustainaboules färgglada container i Kista Innovation Park. I köket, som är inrymt bakom restaurangens serveringslucka, står Hosam ”Sam” Adra och tidstränar. Han är en av fem som kvalificerat sig till Mack-SM. Tävlingen där Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste macka ska koras.

– Under tävlingsdagen ska vi skapa 20 exakt likadana mackor, på endast 45 minuter! En jury bedömer mackorna utifrån smak och utseende men även innovationsgrad, vilket ger mig en stor fördel. Vårt restaurangkoncept – och förstås tävlingsmackan – bygger på räddade grönsaker från närliggande matbutiker, vilket ju är rätt unikt.

På spisen puttrar en sås på fermenterade linser. I ugnen börjar rejäla pitabröd på poolish och vetesurdeg få färg och på arbetsbänken står skålar med hummus, fermenterade grönsaker, hemodlade örter och friterad Burmese tofu. Alla viktiga byggstenar i Sams tävlingsmacka.

sam_adra_finalist_mack-sm_2024
70_720

Skattkista av smaker

En nyhet för året är att tävlingen har ett tema: Städer. För Sam som kommer från Melbourne, en av världens mest mångkulturella storstäder, fanns en skattkista av smaker att välja från. Här är det inte konstigt att servera bolognese med kinesiska örter och kryddor, en satayburgare med jordnötter eller en tikka masala-paj!

– Min macka är ett bevis för att allt går att blanda. Min ”Pita-pocket” är storstadsmackan personifierad med influenser från Ho Chi Minh, Philadelphia och Paris! Som grädde på moset tickar vi även av hållbarhets-aspekten, som står högt på alla storstäders agenda. Försök hitta en macka med lägre koldioxidavtryck.

Men det finns en utmaning med konceptet att ”använda det som finns tillgängligt just idag”. Tävlingsreglerna stipulerar nämligen att inget i receptet får ändras.  

– Risken är att jag på tävlingsdagen tvingas välja mellan att hålla mig till reglerna eller till mitt koncept. Idag känner jag mig så självsäker att jag väljer konceptet framför reglerna, men vi får väl se… 

sam_720

Vallfärd till Kista

Sams förväntningar på vad som kommer följa i tävlingens spår är stora. Han är övertygad om att finalplatsen i Sveriges största mack-tävling kommer ge både Sustainaboule och Kista uppmärksamhet.  

– Eftersom vår macka och vårt koncept är så unikt vet jag att många kommer vilja testa, oavsett om vi vinner eller inte. 

Växtbaserat julbord

På frågan om hur planen för Sustainaboules materbjudande ser ut är svaret att det händer mycket spännande under hösten.

– Den 4 november flyttar vi temporärt in i en vinterlokal på Blåfjellsgatan 2. Ett jättemysigt ställe med högt i tak och stora ljusinsläpp. Menyn blir densamma fast med vintertwist. Vi kommer göra allt för att skapa samma familjära och roliga stämning som utmärker vårt mat-och-boule-tema. Den stora nyheten är ett växtbaserat julbord med alla traditionella rätter; köttbullar, Janssons frestelse, sill …. Och den som får mandeln i risgrynsgröten vinner ett fint pris. Jag hoppas få se både Kista-bor och dagpendlare. Alla är välkomna, avslutar Sam.

28 (kopia)

Mack-SM – så går det till

Under finalen ska finalisterna i Mack SM 2024 skapa 20 mackor på endast 45 minuter, på årets tema ”Städer”. Finalen sker framför en entusiastisk publik på Stockholmsmässan. Allt förutom brödet och eventuellt protein som kött, fisk eller fågel tillreds och skapas på plats från grunden. Vinnaren får 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.

Liten ordlista

Poolish:

En slags “snabbsurdeg” som gör brödet lätt syrligt, luftigt och knaprigt.

Fermenterade grönsaker:

Innebär att råvaror som grönsaker och mjölk konserveras och förädlas med hjälp av mikroorganismer. I en kontrollerad process får råvaran jäsa. Kolhydrater omvandlas till bland annat mjölksyra, vilket förändrar både smak, doft och konsistens.

Surdeg:

Bildas i rumstemperatur när jäst och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten.

Burmes tofu:

Tofu gjord på kikärtor.

bro__d

Updating Kista - more news

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Kista Limitless AB, orgnr. 559325-1829 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata