Med en pita-macka inspirerad av Ho Chi Minh, Philadelphia och Paris kan Sam Adra bli svensk mästare på mackor. En titel som brukar innebära stor uppmärksamhet och locka långväga besökare.
– Jag ser fram emot att visa upp vårt tävlingsbidrag, vårt projekt och ”göra Kista stolt”.
En doft av nybakt bröd och syrliga tomater slår emot oss när vi öppnar dörren till Sustainaboules färgglada container i Kista Innovation Park. I köket, som är inrymt bakom restaurangens serveringslucka, står Hosam ”Sam” Adra och tidstränar. Han är en av fem som kvalificerat sig till Mack-SM. Tävlingen där Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste macka ska koras.
– Under tävlingsdagen ska vi skapa 20 exakt likadana mackor, på endast 45 minuter! En jury bedömer mackorna utifrån smak och utseende men även innovationsgrad, vilket ger mig en stor fördel. Vårt restaurangkoncept – och förstås tävlingsmackan – bygger på räddade grönsaker från närliggande matbutiker, vilket ju är rätt unikt.
På spisen puttrar en sås på fermenterade linser. I ugnen börjar rejäla pitabröd på poolish och vetesurdeg få färg och på arbetsbänken står skålar med hummus, fermenterade grönsaker, hemodlade örter och friterad Burmese tofu. Alla viktiga byggstenar i Sams tävlingsmacka.
Skattkista av smaker
En nyhet för året är att tävlingen har ett tema: Städer. För Sam som kommer från Melbourne, en av världens mest mångkulturella storstäder, fanns en skattkista av smaker att välja från. Här är det inte konstigt att servera bolognese med kinesiska örter och kryddor, en satayburgare med jordnötter eller en tikka masala-paj!
– Min macka är ett bevis för att allt går att blanda. Min ”Pita-pocket” är storstadsmackan personifierad med influenser från Ho Chi Minh, Philadelphia och Paris! Som grädde på moset tickar vi även av hållbarhets-aspekten, som står högt på alla storstäders agenda. Försök hitta en macka med lägre koldioxidavtryck.
Men det finns en utmaning med konceptet att ”använda det som finns tillgängligt just idag”. Tävlingsreglerna stipulerar nämligen att inget i receptet får ändras.
– Risken är att jag på tävlingsdagen tvingas välja mellan att hålla mig till reglerna eller till mitt koncept. Idag känner jag mig så självsäker att jag väljer konceptet framför reglerna, men vi får väl se…
Vallfärd till Kista
Sams förväntningar på vad som kommer följa i tävlingens spår är stora. Han är övertygad om att finalplatsen i Sveriges största mack-tävling kommer ge både Sustainaboule och Kista uppmärksamhet.
– Eftersom vår macka och vårt koncept är så unikt vet jag att många kommer vilja testa, oavsett om vi vinner eller inte.
Växtbaserat julbord
På frågan om hur planen för Sustainaboules materbjudande ser ut är svaret att det händer mycket spännande under hösten.
– Den 4 november flyttar vi temporärt in i en vinterlokal på Blåfjellsgatan 2. Ett jättemysigt ställe med högt i tak och stora ljusinsläpp. Menyn blir densamma fast med vintertwist. Vi kommer göra allt för att skapa samma familjära och roliga stämning som utmärker vårt mat-och-boule-tema. Den stora nyheten är ett växtbaserat julbord med alla traditionella rätter; köttbullar, Janssons frestelse, sill …. Och den som får mandeln i risgrynsgröten vinner ett fint pris. Jag hoppas få se både Kista-bor och dagpendlare. Alla är välkomna, avslutar Sam.
Mack-SM – så går det till
Under finalen ska finalisterna i Mack SM 2024 skapa 20 mackor på endast 45 minuter, på årets tema ”Städer”. Finalen sker framför en entusiastisk publik på Stockholmsmässan. Allt förutom brödet och eventuellt protein som kött, fisk eller fågel tillreds och skapas på plats från grunden. Vinnaren får 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.