kistaloppet_13

runner

En folkfest:

Kistaloppet

Den 10 september 2022 går den trettonde upplagan av Kistaloppet av stapeln. En folkfest där drygt 3000 barn och vuxna – nybörjare som elitlöpare – samlas för att tillsammans uppleva Kistas levande gator och Järvafältets grönområden.

– Vi använder löpning som ett verktyg för att nå social utveckling, säger John Laselle, verksamhetsledare på Löparakademin.

kistaloppet_9
kistaloppet_4
kistaloppet_2

Det var 2009 som fem grabbar från Kista med omnejd fick en idé. Ett infall som skulle ändra livsriktning inte bara för dem själva, utan för tusentals barn och ungdomar i Järva.

– Vi såg ett antal växande utmaningar, bland annat ohälsa och utanförskap, och kände att vi ville återgälda Järva för allt vi själva fått. Av egna erfarenheter visste vi att idrott är den absolut bästa vägen till social inkludering och jämlik hälsa, absolut inga självklarheter i Sveriges miljonprogramsområden, säger John, själv en välmeriterad medeldistanslöpare på landslagsnivå med bland annat SM-guld på 1500 meter på meritlistan.

Några månader senare föddes Löparakademin, en ideell organisation som arbetar uppsökande och möter unga på deras egna arenor. Låga trösklar präglar alla verksamhetsben och deltagandet underlättas ytterligare av aktiviteterna är helt avgiftsfria.

kistaloppet_6
kistaloppet_7

Järvas grönområden lockar

I tretton år har akademin bedrivit resultatrik ungdomsverksamhet i utvalda stadsdelar i Stockholm, Gävle och Malmö. Mest känt är det så kallade 10-veckorsprogrammet, där niondeklassare genom träning, workshops och mentorskap får verktyg för att sätta upp och nå mål. Ett av dem är att klara ett 10-kilometerslopp!

John och kollegorna har även hunnit genomföra flera motionslopp i områden med tydliga sociala utmaningar och där ohälsotalen är bland de högsta i landet.

Och nu är det alltså dags igen, för den trettonde upplagan av det lopp som varje år lockar drygt 3000 barn och vuxna, nybörjare som elitlöpare, till Kistas levande gator och Järvafältets grönområden.

– Att hälften av deltagarna är barn betyder att de många timmar vi lagt på skolbesök har gett resultat. Även om loppen inte är organisationens huvudfokus, adderar de ett stort värde då duktiga löpare kan motivera yngre deltagare till fortsatt idrottande.

Skärmavbild 2022-09-06 kl. 14.18.03

 

John Laselle. Fotograf: Daniela Spiroska.

”Duktiga löpare kan inspirera och motivera de yngre deltagarna till fortsatt idrottande”

Låga trösklar får fler att våga

Nytt för i år är att det tiokilometerslopp som varit huvudklass för vuxna, nu reduceras till 5 kilometer, ”Kistaloppet 5K”, för att ytterligare sänka tröskeln till att få folk att våga testa. Det blir intressant att se om det lockar ännu fler till vår folkfest.

En tradition är att i samband med loppen arrangera festivalliknande kringaktiviteter. Utmed bansträckningen finns DJs och musikstationer för att du som löpare ska känna dig extra peppad. Och i år förvandlas Jan Stenbecks torg till ett levande eventområde med bland annat hinderbana för barn, bokloppis och ett flertal lokala utställare. En av dem är ”Run for office”, ett demokratiprojekt där Löparakademin är en av grundarna.

– Samhällsintresset bland ungdomar är rekordhögt, men trots det upplever sig många inte delaktiga i demokratin och samhället. Vårt mål är att omvandla ungas samhällsintresse till handling för ett hållbart samhälle och en starkare demokrati. Vi vill att fler ska rösta helt enkelt.

Den 8/9 är sista ansökningsdagen för att delta i Kistaloppet. Och vem vet – kanske är det du som sätter nytt banrekord? Och missa inte The Klouds partytält på evenemangsområdet på Jan Stenbecks Torg. Kom förbi, grab a cookie och utmana både dig själv och dina vänner!

kistaloppet_16
kistaloppet_12
kistaloppet_3

Start och mål centralt i Kista
Både start och målgång sker vid Jan Stenbecks Torg, mellan Kista Galleria och Kista Science Tower. Vägen är avspärrad för bil- och busstrafik med hjälp av polis.

Anmälan
Anmälan till loppet är gratis – medalj ingår! Alla som springer måste ha en nummerlapp som hämtas senast 30 minuter innan start i tävlingscentret i Kista galleria.

Starttider
10:15 Kistaloppet MINI 400 m 0-5 år
10:30 Kistaloppet MINI 400 m 6 år FSK
11:30 Lilla Kistaloppet 1,6 km Årskurs 1 (GRÖN)
11:40 Lilla Kistaloppet 1,6 km Årskurs 2 (BLÅ)
11:50 Lilla Kistaloppet 1,6 km Årskurs 3 (RÖD)
12:00 Lilla Kistaloppet 1,6 km Årskurs 4 (GUL)
12:10 Lilla Kistaloppet 1,6 km Årskurs 5 & 6 (SVART)
12:20 Kistaloppet Fun Run 1,6 km
12:30 Viggoloppet 1,6 km
13:30 Kistaloppet 5 km

Updating Kista - more news