IMG_20230720_165647278_MFNR

SPACE

Macrokosmos:

Rymd-konstverket som bidrar med djup till Kista

På uppdrag från Kollektivet Livet och Revelop begav sig konstnären med det coola namnet Marc Alright till Kista för att bidra med rymd och djup via hans konstverk ”Macrokosmos”. Konstverket, som är en mural föreställande rymden, finns nu på Torshamnsgatan 35 i Kista. Här vill Marc via sitt verk få människor att tänka till - eller kanske inte tänka alls?

Change is in the air i Kista och stadsdelen växer och uppdateras på alla möjliga håll, så även kreativt där flera nya konstverk fortsätter att färga Kistas gator och torg. Det senaste konstverket i ordningen heter ”Marcokosmos” målat av konstnären Marc Alright.

Vi tog en pratstund med Marc som berättade mer om sig själv och sitt nya konstverk, hur hans uttryck som konstnär formats genom åren och hur han blev ”rymdsnubben”, som han själv uttrycker det.

Unknown (kopia)
Skärmavbild 2023-09-20 kl. 12.41.06

Hur skulle du beskriva dig själv som konstnär?

”Jag har länge arbetat med spraymålning men i det stora hela målar jag egentligen det mesta och är rätt spretig sådär. Jag jobbar mycket med medverkande konst och gillar när det händer mycket och vill vara konkret i mitt uttryck.”

Vad är din relation till Kista och hur var det att skapa ett konstverk här?

”Jag har varit mycket i Kista och jobbat på en ungdomsgård här i sju år och då hade vi kreativ inriktning flera av de åren. Sedan har jag målat mycket vid Fryshuset och skolorna här. Så det var kul att komma tillbaka och sätta avtryck. Jag är också Järva-bo och har bott i Husby i åtta år. Så hela området, Kista inkluderat, ligger mig varmt om hjärtat.”

Vad utmärker konstverket ”Macrokosmos”?

”För mig är det här ett stort konstverk med mycket djup där allt är på ganska långt avstånd för att ge ett stort uttryck. Det var riktigt roligt att måla den och tänka ur ett stort perspektiv för att skapa en större helhet med konstverket, som också går ihop med platsen. En teknisk detalj är att det är starka komplementfärger i rymdmolnen så som lila och grönt, som går ihop och blandar ihop sig färgmässigt. Det gick jag mycket på från början.”

Skärmavbild 2023-09-20 kl. 12.47.29

"Jag brukar fråga folk vart i rymdklustret de helst skulle vilja vara"

Vad vill du förmedla med konstverket?

”Kanske är det att ge ett större perspektiv på saker och ting där alla små detaljer i livet inte alltid spelar så stor roll. Det är viktigt att zooma ut ibland och inse att vi alla är en del av någonting större och inte ge de små frågorna för mycket uppmärksamhet. Jag har målat mycket moln, stjärnor och liknande verk tidigare och när jag gled över mot att börja måla rymden märkte jag att det är ett bra sätt att få till ett djup i konsten.

Jag brukar fråga folk vart i rymdklustret de själva vill vara, då brukar de peka någonstans och säga typ: ”Där ser det lugnt och skönt ut”.”

Hur kom det sig att just du blev kontaktad till att måla detta konstverk?

”Jag sökte tidigare till Kista Open Art och kanske såg någon min konst där. Sedan kontaktade Kollektivet Livet och deras kulturproducenter mig, de är typ mina managers kan man säga. Jag har tidigare målat för Atrium Ljungberg och nu är det ju på Revelops fasad jag fått måla, det är kul. Nu ville dem ha en rymd och jag är ju ”rymdsnubben” så det passade ju bra.”

Marc’s konstverk ” Marcokosmos” står färdigt och går att spana in på Torshamnsgatan 35 i Kista.

Updating Kista - more news