Allt började under pandemin. Covid förändrade människors inställning till matleverans-appar och vande oss att anlita företag som Foodora, Wolt och Ubereats. Tre unga killar såg de nya behoven och startade Myllra, för att förenkla och förbättra restaurangers möjligheter att erbjuda sin mat över större geografiska områden. Och nu är det dags att myllra i Kista!
Myllra bygger så kallade satellitkök med digitala lösningar, som hjälper etablerade restauranger och nya matentreprenörer att ta sina koncept till nya platser och nå fler hungriga kunder. Man samlar satellitköken i mat-hubbar med två till sex krogar. Först ut att nappa på den nya lösningen var några av Stureplans välkända restauranger: Riche, Sturehof och Taverna Brillo. Sedan tog det inte lång tid för fler att haka på! Några exempel är Bores, Den vegetariska slaktaren, Luzette och Sushi Yama.
Nu även försäljning på plats
Satellitkök har hittills handlat om små smarta restaurangkök för att förenkla restaurangers möjligheter till bra hemleveranser och takeaway. Men nu, i covids efterdyningar, ser behoven annorlunda ut. Fokus ligger inte längre bara på effektiva hemleveranser, utan människor har även behov av att ses. Det har fått Myllra att utveckla sin strategi med mat-hubbar som inte nöjer sig med hemleveranser och takeaway utan också lägger stort fokus på att sälja mat på plats.
– Vi tror att vi hittat en bra balans mellan digitala leveranser och destinationer som man också ska kunna besöka, berättar Varga Moshtagh, VD på Myllra.
Det är som med kläder
Fenomenet satellitkök är inte helt nytt. Det har växt oerhört snabbt globalt, men Sverige och Norden har legat efter. Myllra vill ändra på det. Det handlar om att ge människor mer tid att njuta av god mat, snarare än att laga den.
– Vi tror att vi bara har sett början av den här utvecklingen. Det kommer att fortsätta bli enklare, billigare och mer hållbart att köpa färdig mat, säger strategi- och marknadschefen David Carlsson. Det är som med kläder. Förr sydde alla sina egna kläder, nu är det självklart att man köper dem. Vi tror att vi kommer att se samma utveckling på matsidan.
Specialbyggda kök för moderna restauranger
Myllra står för hela köksinvesteringen men driver inte själv några restaurangkök, utan man är hyresvärd för de restauranger som väljer att bli en del av deras koncept. Som hyresgäst har varje krögare full kontroll över sin egen verksamhet och sköter själv den egna driften.
Alla satellitkök drivs till 100 % på el. De byggs från grunden i Sverige, optimerade för att passa som ett kommersiellt restaurangkök och leva upp till svenska regler och lagar. Varje kök byggs också i nära samarbete med kunden, utifrån den enskilda restaurangens specifika behov.
– Utan egna erfarenheter från professionellt arbete i kök har vi behövt bygga upp verksamheten i extremt nära samarbete med restaurangerna som först vågade satsa, säger Joakim Ödlund som ansvarar för Myllras operativa verksamhet. Och vi har lärt oss otroligt mycket!
Sedan starten 2020 har Myllra idag fyra mathubbar i Stockholm med sammanlagt tio kök. Utöver Kista hittar du deras satellitkök i Solna, Bromma och Norra Djurgårdsstaden. Och fler är på gång – både i huvudstaden och ute i landet, där Göteborg och Norrköping står näst på tur.
David Carlsson, marknadschef på Myllra.
Joakim Ödlund, ansvarig för Myllras operativa verksamhet.
Fördelar för flera
Ett satellitkök tillåter restauranger att vidga kundkretsen med lägre kapitalinvestering och risk. Små ytor och mindre centrala lägen gör det lätt sänka kostnader, dessutom behöver man varken ta hand om serveringspersonal eller disk. Men inte bara krogar kan dra fördel av konceptet. Även fastighetsägare kan dra nytta av en ny intäktskälla och skapa bättre utbud för sina hyresgäster.
– För fastighetsägare kan det nog vara både bekvämt och tryggt att ha oss som tar helhetsansvar. Och så slipper de själva jaga hyresgäster. Sen väljer vi ju också gärna ställen som andra inte redan slåss om. Med Myllra kan vi ge liv till tråkiga parkeringsytor, grus och gräsytor på gårdar och i gränder. Ett naturligt flöde av människor får platser att kännas mer levande även kvällstid.
Genom att bygga en mat-hubb kan Myllra förvandla en mindre livfull yta till någonting nytt och spännande. När man aktiverar tråkiga parkeringsytor, grus och gräsytor på gårdar och i gränder med rörelse och liv bidrar man också till tryggare och trevligare miljöer.
Fyra restauranger på G i Kista
När Myllra nu etablerar sig i Kista Innovation Park vid Grönlandsparken så skapar man förutsättningar för en mat-hubb med fyra restauranger, som man redan knutit till sig. Två kök är redan på plats, där Bram’s Burgers och Dumpling X är först in.
– Vi ser fram emot Kista, säger Varga Moshtagh. Det är ju en extremt intressant och spännande plats, tack vare sin kombination av olika kulturer, bostäder och företagsmecka. Sen vill vi ju gärna bygga vidare på den hubben över tid, så vi är ju nyfikna och vill gärna ha en dialog med alla som befinner sig i krokarna. Vad vill ni ha? Vad tycker ni saknas?
Redaktionen väntar med spänning på våra nya kök att utforska. Och räkna med nya reportage så snart vi fått chans att myllra oss fram ordentligt mellan köken!