Proptech

connected

PropTech Championship 2023:

Den vinnande lösningen

En smart och praktisk mobilapp som knyter ihop människor, företag, fastigheter, tjänster och service. Vinnare i årets PropTech Championship blev företaget Spaceflow och deras community-plattform med samma namn. Nu är ambitionen att Spaceflows lösning ska kunna anpassas och vidareutvecklas för att användas i hela Kista.

Årets PropTech Championship avgjordes i Kista med The Kloud som arrangör och i samarbete med PropTech Sweden. Den slutliga kampen stod mellan vinnarna i de tre olika tävlingskategorierna. Spaceflows lösning vann kategorin ”Worklife Community”, Vakansas bidrag tog hem kategorin ”Flexible Use” och Vyers förslag vann ”Wildcard: Future Kista”.

12.2
13

Den spännande finalen hölls i The Klouds lokal på Kistagången. När röken till slut hade lagt sig, stod en värdig segrare där. Juryn – med representanter från Kista Limitless, Vasakronan, Corem, Ericsson, KTH, Revelop, Kista Science City och Rise – hade en tuff uppgift att välja mellan de tre starka finalisterna, men kunde till slut enas om att utse Spaceflow till vinnare av PropTech Championship 2023 med motiveringen:

”En lösning som kan knyta samman Kistas invånare och intressenter och samtidigt lyfta fram områdets mångsidighet och kompetens. Genom att ta vara på Kistas styrkor inom innovation, service, gemenskap och upplevelser skapar den stor potential i en levande och utvecklande miljö. Vi är en engagerad grupp i Kista och med verktyget Spaceflow hoppas vi bjuda in och involvera fler personer i vår inspirerande samvaro.”

spaceflow-blog-2022

Men vilka är egentligen Spaceflow och vad kan deras vinnande lösning bidra till i Kista? På plats under finalen fanns Spaceflows svenska affärsutvecklare Philippa Giraud Hemmerlind, som också svarade på The Klouds nyfikna frågor.

Hej Philippa! Vad gör du på Spaceflow?

– Jag är Senior Business Developer för Norden, vilket innebär att jag har det primära ansvaret för vår försäljning och synlighet i de nordiska länderna. I min vardag har jag nära samarbete med våra nordiska kunder och vår svenska operativa investerare Hydda Group.

Vad gör Spaceflow?

– Spaceflow är namnet på både företaget och vår PropTech-plattform. Plattformen består av en lättanvänd och smidig app för alla som bor eller arbetar i en fastighet, samt en dashboard för fastighetsägaren eller fastighetsförvaltaren. Syftet är att skapa en community för hela fastigheten, som knyter ihop människor, företag, tjänster och service. I appen kan både de boende och de kommersiella hyresgästerna få information, kommunicera med varandra och hyresvärden, boka service och möten, göra felanmälningar, låsa upp dörrar, lära sig spara energi och mycket annat. Appen genererar stora mängder data, som används för analys, optimering och utveckling av såväl fastighetsdriften och kundnöjdheten som av själva appen.

Hur och var bildades företaget?

– Spaceflow grundades 2016 av Lukas Balik och Jan Jilek i Prag i Tjeckien. De såg att det saknades en smart digital koppling mellan byggnader och människor, och ville skapa en lättanvänd plattform med stor praktisk nytta för alla som bor eller verkar i en fastighet, ett kvarter eller ett område. Sedan starten har ett stort antal funktioner adderats till appen, som idag kan hjälpa användarna med många av deras vardagsärenden.

11

Hur kändes det att vinna en prestigefull tävling som PropTech Championship?

– Riktigt kul och prestigefullt! Det var en intensiv och spännande resa med väldigt tuff konkurrens. Det känns bra när hårt arbete lönar sig! 

Hur har ni firat segern?

– Alla i teamet var superglada, men vi har fått jubla tillsammans online eftersom jag är den enda som är stationerad i Norden. Vi har ett enormt tryck just nu, så det blev ett kort segerfirande och sen direkt back to business.

Berätta om er vinnande lösning. Vad gör den och hur kan den användas i Kista?

– Vi vill bidra till skapandet av en gemensam digital plattform som kan användas av alla i Kista. Boende, verksamma, företag och besökare ska lättare kunna kommunicera med varandra, få användbar information och erbjudanden, kunna boka och beställa tjänster och många andra smidiga funktioner.

spaceflow-smart-building-technology
154
newsfeed

Hur tror du generellt att PropTech kommer utvecklas de närmaste åren?

– Jag tror att vi kommer få se stora framsteg när det gäller beslutsfattande baserat på dataanalys, mer hållbarhetsfokuserad teknologi och större krav på att presentera tydliga resultat från olika satsningar. Spaceflow och Hydda vill underlätta samverkan mellan fastighetsägare och proptech-aktörer, eftersom vi tillsammans kan påskynda utvecklingen. Vi lär också få se mer av PropTech som ökar kundnyttan och kundnöjdheten. AI är redan idag en viktig del i PropTech och den utvecklingen kommer förstås att fortsätta och accelerera. Inte minst vi på Spaceflow ser många möjligheter att förbättra vår plattform med AI.

Hur ser kopplingen ut mellan PropTech och teknikområdet ICT där Kista är världsledande?

– Ericsson är ju Kistas största företag och har attraherat många andra ledande techbolag. Men även Kista som stadsdel behöver steppa upp, bredda och förbättra sitt digitala erbjudande. Genom att samla många smidiga funktioner i en och samma app skapas möjligheten att knyta ihop hela stadsdelen i en gemensam plattform – helt i linje med The Klouds vision för framtidens Kista!

6.2

Läs mer om vinnaren och finalisterna:

Spaceflow

Vakansa

Vyer

Updating Kista - more news