_H6A5635small

revelopment

REVELOP:

Höjer Kistas puls med internationell mötesplats och nya branscher

Den lyckade utvecklingen av Nordic Forum på Torshamnsgatan har gett fastighetsbolaget Revelop mersmak på Kista. Kvarteret har fått nytt liv och ny puls genom envist arbete, grön omställning och insatser både på kort och lång sikt. Hyresgästmixen har breddats och uthyrningsgraden har stigit från 50 till nästan 90 procent. Och efter sommaren öppnar Kistas mest internationella mötesplats här – Voco Hotel.

Hösten 2016 gjorde fastighetsbolaget Revelop en uppmärksammad fastighetsaffär. Med köpet av det stora kontorskvarteret Nordic Forum på Torshamnsgatan tog man steget in på Kista-marknaden. Många i branschen undrade om det verkligen var en bra investering, eftersom halva kvarteret då gapade tomt. Men idag, sex år senare, är läget helt annorlunda.

- När vi köpte Nordic Forum var trenden dyster och många hyresgäster hade lämnat. Men det är just den typen av fastigheter vi är bäst på. Vi jobbar parallellt med utveckling, förvaltning och uthyrning enligt den affärsplan vi gör inför förvärvet. Det handlar om många olika insatser och åtgärder, både på kort och lång sikt, för att skapa en modern och attraktiv kontorsfastighet, berättar Revelops utvecklingschef Klas Modin.

Efter några års intensivt arbete började flera nya hyresgäster och servicekoncept flytta in, vilket gav kvarteret nytt liv och ny puls. Nordic Forum kunde positioneras som ett starkt varumärke och ett attraktivt kontorsalternativ i Sveriges främsta techkluster. Idag är närmare 90 procent av kvarterets cirka 42 000 kvadratmeter uthyrda.

Nordic5

Bred mix av hyresgäster

Nordic Forum byggdes ursprungligen i två omgångar på 1980-talet. Ericsson var länge den dominerande hyresgästen, men idag innehåller kvarteret en bred mix av verksamheter i olika storlekar och branscher, med ett 60-tal större hyresgäster och ungefär 40 mindre företag i coworking-konceptet C/O Workspace.

- Mixen av hyresgäster är vi extra glada över. Alla vet att Kista attraherar världsledande företag inom ICT, alltså informations- och kommunikationsteknologi. Men i Nordic Forum finns också många andra verksamheter, till exempel logistik, försäkring, sjukvård och consulting, säger Mathias Björkman, övergripande ansvarig för förvaltningen och servicen i kvarteret.

_H6A5593small

Mathias Björkman, Johan Spångberg och Klas Modin.

IMG_8688

Voco Hotel öppnar efter sommaren

En av de nyaste och största hyresgästerna har inte flyttat in än, utan deras del av kvarteret håller på att anpassas. Efter sommaren är det äntligen dags för invigning, berättar Mathias:

- Vi är otroligt stolta över att en av världens största hotellkedjor inte bara kommer till Kista, utan flyttar in hos oss i Nordic Forum. Voco Hotel blir inte bara ett hotell, utan en helt ny mötesplats med konferens, restaurang, lounge och en stor spa- och wellnessdel. Precis den internationella vibe och pulshöjning som Kista behöver idag!

Två andra uppskattade mötesplatser i Nordic Forum är Sabis-restaurangen, som serverar vällagade luncher till många som jobbar i Kista, samt kvarterets friskvårdsanläggning. Den är till för fastighetens hyresgäster och drivs av Revelop i samarbete med företaget Medema Physio, som har kontor i huset och använder anläggningen som showroom.

kista_kloud_8
02. ACBM Kista-Room View 01

Hållbara fastigheter mer lönsamma

För Revelop är en viktig del i att lyfta en fastighet att göra den mer hållbar, till exempel med hjälp av solceller, energiinvesteringar och olika typer av smart fastighetsteknik. Återvinning och återbruk är andra hållbara metoder, som man försöker använda så mycket som möjligt, inte minst i det pågående hotellprojektet.

- Vi brukar säga att vi gör bruna fastigheter gröna. Dels för att vi vill bidra till ett mer hållbart samhälle, dels för att det är en bra affär. Ett tydligt exempel är energieffektivisering, som minskar både våra egna och hyresgästernas kostnader för el, värme och kyla. Lokalerna blir också lättare att hyra ut, eftersom moderna hyresgäster vill sitta i hållbara fastigheter. De vill ju också bidra till ökad hållbarhet och stärka sin egen gröna image, säger Klas Modin.

voco_hotels_kista

Fått smak på Kista

Idag äger Revelop fastigheter i Upplands Väsby, Sollentuna, Bromma, Tyresö, Botkyrka och Haninge, samt i Göteborg och Öresund. Nordic Forum är bolagets enda fastighet i Kista, men man gör gärna nya förvärv här om rätt möjligheter dyker upp. Johan Spångberg är ansvarig för portföljförvaltning och strategiska investeringar:

- Vi har en stark tro på Kista. Här finns ju redan ett världsledande kluster för ICT-företag, men vi ser också en enorm potential för att locka hit andra branscher. Kista har riktigt bra infrastruktur, med nästan all tänkbar kollektivtrafik och närhet till E4, E18 och flyget på Bromma och Arlanda, samtidigt som det finns gott om parkering och ett brett serviceutbud. Men det behövs fler moderna bostäder, mer service i gaturummet, mer liv och högre puls.

IMG_0391
IMG_0392
IMG_0394

Samarbete ger resultat 

Johan Spångberg är optimistisk inför framtiden, trots att både den allmänna konjunkturen och fastighetsmarknaden för tillfället är skakiga. Förutom Kistas goda grundförutsättningar, tycker han att samarbetet med andra fastighetsägare i Kista Limitless och med de andra aktörerna i The Kloud bidrar mycket till de ljusa framtidsutsikterna.

- Vi lyfter Kista tillsammans. Det är en enorm styrka att stadsdelens olika aktörer samarbetar på det här sättet. Vi ska visa för både besökare och de som jobbar här att Kista håller på att förbättras på många olika sätt. Inte bara på lång sikt, utan redan idag händer det mängder av positiva saker. Titta bara på alla events och nätverk, eller de spännande satsningarna på konst och kultur. Och glöm inte att Kista är ett av Sveriges största stadsutvecklingsprojekt, med siktet inställt på att skapa 8 000 nya bostäder och lika många nya jobb, avslutar Johan.

IMG_8658

Länkar till mer läsning

Revelops webbplats

Updating Kista - more news