En ny stjärna är på uppgång i den livfulla gastronomiska världen. En som inte bara lovar goda rätter utan också ett paradigmskifte mot hållbarhet. Träffa Sustainaboule, skapad av en trio passionerade visionärer: Leo Brood Björk, Ringo Nilsson och Hosam "Sammy" Adra. Deras resa från slumpmässiga möten till delägarskap i bolaget Jordklot AB och den kommande restaurangen Sustainaboule i Kista är lika fängslande som deras engagemang för vår planet.
Ringo Nilsson, Hosam "Sammy" Adra och Leo Brood Björk.
Leos, Ringos och Sammys vägar flätades samman genom delade värderingar och en passion för hållbarhet. Från Leos första möte med Ringo på Boulebar och senare med Sammy på Fern & Fika, till deras gemensamma ogillande av matsvinn – trions synergi var obestridlig. Ringos noggranna tillvägagångssätt bakom baren på Boulebar lade grunden för Sustainaboules etos att använda varje råvara maximalt, inget slängs. Sammys bakgrund inom marknadsföring och som utbildad kock och ägare till en växtbaserad restaurang i Australien var en perfekt match för ett hållbart restaurangkoncept. Och Leos erfarenhet av boule på högsta nivå och en examen i hållbarhet blev den sista pusselbiten i konceptet, som tillförde en rolig, social och inkluderande aktivitet. När möjligheten dök upp, svarade de genom att utforma en affärsplan för en hållbar restaurang som inkarnerar deras vision om en svinnfri, klimatpositiv framtid.
Uppkomsten av Sustainaboule
Jag går ner för Kistas huvudgata, Kistagången. Nere vid Grönlandsparken svänger jag in mot Kista Innovation Park och den färgglada boxparken. Här kommer du kunna äta lunch, spela lite boule och njuta av solen i en grönskande trädgård. Det kommer finnas afterwork och möjlighet att arrangera roliga och sociala företagsevent med middag och boule. Allt med en hållbar touch och omgivet av grönska.
“Hallå, är det någon här?”, ropar jag.
Rakt nedanför mig sitter de tre grundarna till Sustainaboule, Leo, Ringo och Sammy, och äter sin lunch medan de vinkar glatt. Runt dem håller boulebanor och trädäck omgivna av planteringar på att ta form. Här kommer den hållbara och zero waste restaurangen där du kan spela boule, Sustainaboule, att växa fram.
"Här får jag arbeta med hållbarhet, min riktiga passion. Sustainaboule kommer att servera hållbar mat till lunch alla vardagar, tillsammans med gratis boule. Det kommer att finnas fem boulebanor för sex spelare på varje bana och även drop-in boule och afterwork med middag öppen för alla på onsdags- och torsdagskvällar.", säger Leo.
Men varför kallas det “Sustainaboule”?
Leo fortsätter: "Företaget heter Jordklot, vilket var det ursprungliga namnet på restaurangen, och vi ville ha en slogan. Så en natt när jag låg vaken och inte kunde sova kom jag på sloganen: 'It's sustainaboule!' Det slutade i en namnändring för restaurangen."
Hela restaurangkonceptet bygger på hållbarhet. Genom lokala partnerskap och samarbeten kommer inget gå till spillo. Trion bondade över vårt dysfunktionella livsmedelssystem, det ökande gapet till matproduktion, bekämpningsmedel, konstgödsel och svinn, för att nämna några saker. Här i Kista kommer de att skapa näringsrika och goda rätter där varje tugga är en insats för jorden! Deras vision är tydlig: en svinnfri och klimatpositiv restaurangbransch, som börjar med ett uppdrag i Kista för att bli Sveriges mest hållbara och första zero waste restaurang.
Samarbeten pågår för att uppnå målet om en zero waste restaurang
Ett intressant samarbete för att uppnå målet är redan etablerat med Ericsson Innovation Lab, som ligger mittemot boulebanorna och också är en del av Kista Innovation Park. Sedan invigningen i maj förra året har Innovation Lab erbjudit spännande techupplevelser och en glimt av framtiden i metallcontainrar. Ett exempel är "Connected Greenhouse" – ett växthus som använder sensorer och artificiell intelligens för att optimera tillförseln av vatten och näringsämnen för att maximera skörden på minimal yta.
"Vi odlar redan växter med Ericsson i deras hydroponiska trädgårdar som kommer att förse oss med färska örter och bladgrönsaker. Vårt mål är att vara självförsörjande på närodlade grödor.", säger Ringo med entusiasm.
Ett annat samarbete är med Palla – äppelmust som bidrar till social och ekologisk hållbarhet genom att skapa meningsfulla arbetsmöjligheter för alla, oavsett arbetslivserfarenhet och funktionsvariation, och ta hand om fina frukter som annars faller till marken och går till spillo.
Ringo fortsätter: "Tänk om vi kunde föra den faktiska äppelmustproduktionen till Kista och lära barnen hur man tar hand om äpplena som annars skulle gå till spillo. Vi kan också ta hand om det som växer i naturen, som till exempel ramslök, och lära oss om flora och fauna samtidigt som vi får mat på bordet. Detta skulle kunna skapa jobbmöjligheter för unga människor i Kista!"
På sikt vill Leo, Ringo och Sammy hjälpa alla restauranger och matbutiker i Kista att ta hand om deras överblivna råvaror och avfall. Visionen är att sluta kretsloppet och göra Kista till ett område där inget går till spillo – från mat till kompost och jord. Att skapa en ny standard.
Taket blir en grönskande trädgård för inspiration och försörjning
Solen skiner fortfarande när jag går upp till takterrassen igen för att höra om framtida planer på att odla tomater och grönsaker ovanpå restaurangen. Detta skulle exempelvis kunna göras i samarbete med elever på skolor med inriktning på hållbarhet och ekologi. Diskussioner pågår.
Sustainaboule kommer att öppnas gradvis, först med lunch, afterwork, boule och företagsevent. Takträdgården planeras öppna i augusti, om inte tidigare, och då kommer besökarna att kunna njuta av afterwork, drycker och hållbar mat i en biodynamisk lummig trädgård ovanför de livliga boulebanorna, vilket gör det möjligt för Sustainaboule att erbjuda teamaktiviteter för grupper på upp till 60 personer under kvällarna.
Sammy, som har en bakgrund inom marknadsföring, betonar att vi alla måste ändra vårt beteende från konsumerande till cirkulärt. Han ser en enorm potential i att inspirera människor som arbetar i Kista med konceptet för en svinnfri restaurang och takträdgårdsodling.
”Om ingen mat slösades bort skulle det förmodligen finnas tillräckligt med mat för att föda hela världens befolkning, eller åtminstone minska trycket på efterfrågan avsevärt.”, säger Sammy.
Ringo lägger till att det nya och uppdaterade CSR-direktivet som trädde i kraft i år kan ha en positiv effekt på Sustainaboule. Det innebär i princip att företag med fler än 500 anställda måste rapportera alla klimatpåverkande aktiviteter. Ingen vet riktigt hur detta kommer att gå till i praktiken, men i teorin behöver företag redovisa detaljerad information om hur allt de köper påverkar miljön.
”Vi tror att ett besök på Sustainaboule kan underlätta för dessa företag genom att ge dem nödvändiga data för att förenkla rapporteringen. Vårt mål är att bli klimatpositiva, vilket innebär att företag skulle kunna besöka oss och faktiskt få ett positivt CSRD-netto genom att äta, dricka och ha kul. Det är riktig valuta för pengarna!”, avslutar Ringo.
Lika roligt som det är miljömedvetet
Sustainaboule handlar inte bara om mat; det är en livsstil, ett uppdrag att revolutionera restaurangbranschen. Med en lekfull anda och en förkärlek till fåniga ordvitsar (Jordklot AB – It’s sustainaboule!), är trion fast besluten att göra hållbarhet tillgängligt och njutbart för alla. Från lekfullheten på boulebanorna till kreativiteten i köket lovar Sustainaboule en upplevelse som är lika rolig som den är miljömedveten.
Medan de förbereder sig för att öppna sina dörrar för allmänheten, bjuder Sustainaboule in dig att följa med dem på deras resa. Oavsett om du äter i Kista eller följer med på sociala medier, var beredd på att bli inspirerad, underhållen och kanske till och med förändrad av Sustainaboule-upplevelsen. Trots allt, i en värld som längtar efter förändring, serverar Sustainaboule en revolution, en god rätt i taget.