Sedan öppningen i våras har Sustainaboule snabbt blivit en central del av Kista Innovation Park. Den hållbara restaurangen, skapad av Leo Brood Björk, Ringo Nilsson och Hosam "Sammy" Adra, har inte bara tagit matscenen med storm utan även visat att hållbarhet och innovation kan gå hand i hand med gastronomi och nöje. Nu, när vintern närmar sig, fortsätter resan – denna gång inomhus.
Ett första år fullt av lärdomar och framgångar
Det första året för Sustainaboule har varit allt annat än stillastående. Restaurangen har blivit känd för sitt zero waste-koncept, där inte ett uns av mat går till spillo. Genom samarbeten med lokala aktörer som ICA Kvantum i Kista har de räddat nästan två ton frukt och grönt, som annars hade kastats. "Vi tar vår elektriska flakmoppe Greta och hämtar tre gånger i veckan", berättar Leo. "Det är tidskrävande, men det känns fantastiskt att ta vara på den mat som annars skulle ha gått förlorad."
Genom samarbeten med lokala aktörer i Kista har de räddat nästan två ton frukt och grönt.
Under sommaren har Sustainaboule dessutom haft omkring 40 event, allt från små mysiga afterwork-kvällar till stora företagsevent. Säsongen kickade igång med en sommarfest för cirka 150 deltagare från Ericsson och avslutades med ett event för runt 200 gäster i Kista Sciences Citys regi. ”KSC-eventet var en fantastisk kväll. Det var som att allt som hände ledde fram till den kvällen med två stora bouletävlingar, livemusik, pizza och härlig stämning”, säger Leo. Responsen från gästerna har varit överväldigande positiv, och den hållbara boule- och matupplevelsen har blivit en favorit bland såväl företagsgrupper som alla som är verksamma i Kista.
En ny säsong, en ny plats – Vintergömstället
När vintern nu närmar sig, lämnar Sustainaboule sin populära uteservering och flyttar in i en ny, mysig lokal på Blåfjällsgatan 2, bara ett "boulekast" bort från den ursprungliga platsen. "Vi kommer inte kunna spela boule inomhus på grund av utrymmet", förklarar Leo, "men vi kommer fortsätta servera vår växtbaserade snabbmat och förse våra gäster med näringsrik, god och hållbar mat."
Den nya inomhuslokalen är ett steg på vägen för att fortsätta visionen om en hållbar matscen året runt, även under vintermånaderna. Från den 4 november kan besökare njuta av Sustainaboules signaturrätter, som hembakat pitabröd och den populära "Sustainabowl". För den som vill ha något extra blir det även ett julbord från den 19 november.
När vintern nu närmar sig flyttar Sustainaboule in i en ny, mysig lokal bara ett "boulekast" bort från den ursprungliga platsen.
Framtiden för Sustainaboule: Mer än bara mat
Sustainaboule handlar om mer än mat – det är ett projekt med ambitioner att förändra hela restaurangbranschen. Trion har storslagna planer inför framtiden men är hemlighetsfulla om detaljerna. "Det är bara början", säger Leo med ett leende. "Vi har många planer för att ta Sustainaboule (eller rättare sagt Jordklot som företaget heter) till nästa nivå. Vår vision är ett cirkulärt Kista, en plats där inget går till spillo."
Sustainaboule har lyckats skapa en plats där hållbarhet är kärnan i verksamheten, och samtidigt göra det roligt och tillgängligt för alla. Oavsett om du är ute efter en god måltid, ett företagsevent eller bara vill uppleva något nytt, så lovar Sustainaboule en upplevelse som är både rolig och miljömedveten.
Sustainaboules vintergömställe i en supermysig inomhuslokal, bara ett boulekast bort på Blåfjällsgatan 2.