Skärmavbild 2022-11-28 kl. 11.24.21

colour

The Kloud och Global House sätter färg på Kistagången:

Jobb som gör skillnad

– Nu hör jag fotsteg … Eric Chacana, en av grundarna och eldsjälen bakom det sociala företaget Global House, sticker glatt ut huvudet i trapphuset på Kronborgsgränd. Han gör en välkomnande gest mot lokalen vars entré pryds av färgsprakande hattar, provdockor med lekfulla förkläden, påsar av jeans och skräddarsydda, små hundkläder. Allt designat av återvunna plagg och till salu i Global House webshop. 

Tillsammans med The Kloud har de fått i uppdrag att liva upp Kistagången. – Det är ett roligt projekt där vi jobbar med att återanvända jeans som vi fått från privatpersoner. Han håller upp en vimpel i jeans och matchande blommigt tyg.  – Nej inte den, det var bara ett test skrattar Nancy Salgado, designern som tagit fram mönstret de syr efter. Istället hämtar hon en hög nya vimplar, sydda av jeanstyg och kantade av sex olika färger. Hon sprider ut dem som en solfjäder på bordet framför sig, pekar och visar på detaljerna, hur alla sömmar är snyggt och prydligt gjorda. 

IMG_0196
IMG_0158

Jobb som gör skillnad

Global House startades för att förebygga utanförskap och psykisk ohälsa för grupper som riskerar att bli exkluderade i samhället. Framförallt ungdomar och kvinnor med utländsk bakgrund. – Ett sätt att motverka långtidsarbetslöshet är att skapa fler jobbtillfällen. Vi kallar oss för Kistas nyttigaste företag, säger Eric. Affärsidén är enkel: ”Få jobbet gjort – socialt ansvar på köpet”. Det innebär att Global House, tillsammans med människor som haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, erbjuder företagen i och runt Kista praktiska tjänster som exempelvis Företagsservice, Skrädderi och Lokalvård.

 – Tanken är att vi ska underlätta vardagen för företagen och deras anställda genom att tillhandahålla service som de själva inte hinner med, fortsätter Eric som brinner för initiativ som främjar inkludering och integration i samhället. Det kan vara enkla uppgifter som att köpa blommor, laga kläder, fixa fika till kundmötet, hämta paket eller lämna kemtvätt.

Oavsett bakgrund och erfarenhet är Global House måna om att skapa meningsfulla uppdrag, jobb som gör skillnad för de anställda. Tack vare samarbete med Arbetsförmedlingen, Jobbtorg, näringsliv, fastighetsägare och nya initiativ som Hållbart Kista (ett nätverk för företag som vill göra skillnad i Kista och dess närområden), hoppas Eric kunna få ut ett stort antal långtidsarbetslösa i arbetslivet under de kommande åren. 

IMG_0185
IMG_0170
IMG_0203
IMG_0202

Se upp!

– Våra duktiga sömmerskor har hjälpts åt i ateljén och de har sytt upp närmare 300 vimplar nu, avslutar Eric. – Ja, det är ett teamwork, säger Nancy stolt. Två veckor har det tagit, och nu sitter de uppe. 

Så nästa gång du är i Kista, passa på att ta vägen genom Kistagången. Titta upp och skänk en tanke till allt det arbete som ligger bakom de vackert handsydda vimplarna som vajar i luften. 

IMG_0255

 

Zorana Glasovic,  Mariam Sudo, Eric Chacana, Nancy Zalgado och Mahbouba Kridih.

Läs mer om Global House

Updating Kista - more news