We Listen In är en ideell förening med syfte att få mångkulturella kvinnor att inse att deras bakgrund är en superkraft. Allt de gör baseras på forskning och analys - men drivkraften att hjälpa kommer djupt inifrån.
We Listen In erbjuder ett community med fokus på personlig utveckling och välbefinnande. Genom självledarskap hjälper de sina medlemmar att hantera att vara en del av flera olika kulturer. Vi tog en pratstund med Samira Rahman, grundare av We Listen In för att ta reda på mer om deras förening. Det hela mynnade ut i ett samtal som idag är mycket aktuellt.
Samira Rahman, grundare av We Listen In
Berätta om dig själv – vad är din bakgrund och varför startade du We Listen In?
”Jag har fyra jobb brukar jag säga. Jag är heltidsanställd, delaktig i två bolag och sedan är jag ordförande på We Listen In. Mångfaldsfrågor och jämlikhetsfrågor är återkommande ämnen i alla mina roller och min breda utbildning från naturvetenskap, management och genusvetenskap har hjälpt mig mycket. Jag har länge varit intresserad av forskningen vad gäller medicin och hälsa ur ett samhällsperspektiv. Det vi på We Listen In vill göra är att lyfta styrkan i att vara mångkulturell.”
"Allt jag gör på We Listen In, gör jag för mitt 15-åriga jag.”
”Det är vanligt att man som mångkulturell befinner sig i ett ”mellanförskap” där man inte riktigt känner sig hemma var man än är och många kan också känna sig diskriminerade i samhället. När vi som grundade We Listen In växte upp så saknade vi ett forum för att prata om dem här sakerna. Med We Listen In erbjuder vi ett sådant forum där vi också vävt in personlig utveckling och stärkande av den mentala hälsan. Psykisk ohälsa är en av vår samtids största utmaningar och är vanligt hos kvinnor med utländsk bakgrund. Vi kollar på tre olika fenomen som vi vill arbeta med för att hjälpa:
1. Minoritetsstress: Stress man upplever av att vara i en minoritet
2. Ackulturativ: stress man upplever när man ska in i en ny kultur
3. Bikulturell stress: Stress man upplever när man försöker navigera i olika kulturer
Med hjälp av våra partners kan vi erbjuda verktyg för att hjälpa till med dessa frågor helt kostnadsfritt. Det ska vara en tillgång och en styrka att vara mångkulturell. Det är något vi alla brinner för helhjärtat. Allt jag gör på We Listen In, gör jag för mitt 15-åriga jag”.
Hur många är ni? Vad gör ni när ni ses?
”Idag är vi 25 volontärer som arbetar med det här. Vi ger våra medlemmar verktyg för att hantera sin multikulturella bakgrund och stärka dem både som individer och tillsammans med varandra. Vi samarbetar också med några av Sveriges bästa experter inom dessa områden. Vi har numera flera verksamhetsområden som växer och växer. Idag riktar vi oss mot multikulturella kvinnor där kärnan i verksamheten är ”Empowerment workshops”. Sedan har vi flera olika träffar, utbildningar, workshops, sociala event och kulturella event tillsammans med våra partners, exempelvis.”
Hur ser du på verksamhetens framtid?
”Jag hoppas att vi fortfarande kan vara ett starkt forum dit mångkulturella kvinnor kan komma och stärka sig själva. För min del handlar det inte om att växa, det handlar om att vi fortfarande hjälper till. Det har gått väldigt fort nu och vi har växt mycket, men det måste alltid finnas en hög kvalitet i det vi gör där vi ska leverera det som är bäst för våra medlemmar. Vi ska vara som en familj och då kan vi inte vara alldeles för många.
Flera har sagt att vi har förändrat deras liv och det är det absolut finaste betyget man kan få, speciellt när det kommer från unga kvinnor.”
Vad är det bästa med Kista? Hur ser du på Kistas framtid?
”Jag är stolt över att ha mina rötter i Rinkeby och Kista. Jag har gått i skola och är uppväxt här. Det är viktigt att visa allt det positiva som finns i Kista och Järva. Jag älskar Kista och med We Listen In vill vi vara en del av en stor fin bild av området. Det finns många drivna och ambitiösa människor här som vill göra väl. Det är också fantastiskt att det händer så mycket med Kistas utveckling.”
Vill du veta mer om We Listen In? Besök deras hemsida.