IMG72813

move

Powered by The Kloud:

We run Kista!

Japp, nu är de verkligen igång! Redaktionen noterar allt oftare glada löpare i grupp poppa upp både här och där i omgivningarna. Och de blir fler och fler. Snart börjar de nog knata också. Det handlar om We run Kista – Powered by The Kloud! Vill du hänga på? Det verkar sjukt pepp.

We Run Kista är ett initiativ från fastighetsägarna, som i samarbete med Löparakademin arrangerar löpargrupper med coacher två gånger i veckan, måndagar och onsdagar vid lunchtid. Robert de la Motte är en av initiativtagarna. Han arbetar på Castellum, som är en av de engagerade fastighetsägarna. De andra fastighetsägarna är Corem, Revelop och Vasakronan.

Elin2
IMG72837

Ordet ”we” är väsentligt

I ett första steg har de vänt sig till sina egna hyresgäster – företag, myndigheter och andra organisationer med många anställda. Tanken är att gynna hälsa och underlätta för fler att komma ut och röra på sig.

– Förr sprang jag själv mycket, gärna både långt och länge. Det blir tyvärr inte alls lika mycket nu för tiden, men jag uppskattar att hänga på löpargänget när jag har möjlighet. Det är bra för både kropp och knopp, säger Robert de la Motte. Om det uppskattas att vi ger Kistas arbetsgivare möjlighet att erbjuda sina medarbetare bra träningspass när de är på plats på jobbet, så är det fantastiskt kul.

Det som började med en grupp, har nu blivit två. Och man vill inget hellre än att det ska bli ännu fler. Och, trots att initiativet går under namnet We run Kista, så måste det inte handla om löpning. Man ska lika gärna kunna välja att gå.

– Ordet ”we” i We run Kista är viktigt, säger Robert. Vi vill verkligen att alla ska känna sig välkomna, oavsett nivå. Om vi på sikt skulle bli 500 personer som på olika sätt rör oss runt i Kista tillsammans så vore det ju jättehäftigt. Det vore ju häftigt om det blev en snackis på stan, att vi gör sånt här i Kista.

IMG72864
IMG72799
IMG73390
IMG73611

Grupper baserade på behov

Dagens två grupper har utvecklats utifrån önskemål och behov. Den ena bygger på vana löpare, som ofta har egna uppsatta mål. De kanske tränar för att springa ett särskilt lopp, som Marathon eller liknande. Den andra gruppen bygger mer på löpare som vill ha hjälp att komma i gång.

– Om vi ser att behoven ökar eller hör att det finns andra önskemål så utökar vi gladeligen med fler coacher. Det kan lika gärna handla om till exempel en walking-coach. Jag skulle gärna se att vi inom kort även har en grupp som går tillsammans.

IMG73559

Superpepp och variation i ett

En av dem som brukar försöka springa med åtminstone en gång i veckan är Elin Mattsson. Hon arbetar som socionom vid stadsdelsförvaltningen och började haka på löpargruppen för ungefär ett år sedan.

– Jag har varit med sedan de mejlade ut information om We run Kista, berättar Elin Mattsson. Jag springer gärna och tyckte det lät superlyxigt med kvalitativa gratispass för lunchträning. Och passen är riktigt bra! Löparcoacherna är både otroligt peppande och skickliga på att skapa variation i träningen på ett sätt som jag inte skulle lyckas få till själv.

När Elin pratar om löpningen och We run Kista så väljer hon bland annat att beskriva löpargrupperna som en av livets olika bubblor – som familjebubblan, arbetsbubblan, kompisbubblan och liknande.

– Även om det här är en liten bubbla i ens vardag, så är det ändå en trevlig bubbla med människor man känner igen och kan byta några ord med. Jag gillar det, säger hon. Sen är det ju fantastiskt skönt att komma hem på kvällen och känna att man lyckats få till både jobb och träning under arbetsdagen.

Hon berättar att det brukar vara väldigt god stämning på passen, menar att det är en härlig atmosfär att träna i. Elin springer själv i gruppen med mer vana löpare, så jag tänker att hon pratar om den, men så berättar hon vidare om kollegan som valde att byta till ”kom i gång-gruppen” och jag förstår att den goda stämningen och atmosfären verkar gälla generellt.

– Min kollega har nästan varit euforisk över hur roligt det är springa i den andra gruppen, där hon tycker att fler är på samma nivå som hon själv. Hon sa till och med att löpcoachen är löjligt bra på att peppa, fortsätter Elin med ett varmt skratt. Kan det bli bättre? De har verkligen fått till det bra. Löparcoacherna är faktiskt fenomenala på att lyckas anpassa coachningen till var och en.

Elin8
IMG72925
IMG72826
IMG73602

Nya sidor av Kista

Både Robert och Elin verkar måna om att försöka förmedla att det är kombinationen som är så bra. Man är bland andra, men springer utifrån egen lust och förmåga.

– Utöver att flåsa tillsammans med och lära känna andra människor, så lär man sig dessutom nya sidor av Kista, konstaterar Robert. Plötsligt inser man till exempel att Kista ligger mellan ett antal gröna oaser.

– Ja, jag har jobbat i Kista sedan 2008 och det är otroligt hur mycket bättre jag lärt känna omgivningarna på senare tid, tack vare löpargrupperna. Det finns så många härliga områden att röra sig i här, säger Elin.

Inom redaktionen konstateras det att man onekligen kan bli lite sugen att försöka hänga på, om det nu kan finnas plats för alla våra olika nivåer. Let’s move, Kista!

IMG73206

Updating Kista - more news