image_6483441 2 (kopia)

Förortsentreprenörer

Mustafa Zatara:

Lyfter företagare från förorten

För fyra år sedan startade Mustafa Zatara nätplattformen Förortsentreprenörer. Ett initiativ för att sprida inspirerande berättelser om alla fantastiska entreprenörer han såg i Sveriges förorter. Han menade att de förtjänade ett starkare strålkastarljus och ett bredare kontaktnät. Idag har Förortsentreprenörer publicerat över 200 berättelser om dessa företagare. Plattformen växer i rekordfart på både Instagram och LinkedIn samt med nya mötesplatser som ständigt skapas. 



- Förortsentreprenörer är inte bara ett nätverk, nu är det en rörelse, säger Mustafa Zatara med stolthet!

Vi ses i en tom hotellobby. Mustafa möter upp i kavaj och välgroomat skägg. Han frågar om han får bjuda på en kopp kaffe. Jag svarar att jag hade tänkt bjuda honom!  

- Ja, skrattar han, men jag hann före!

Så länge Mustafa kan minnas har han brunnit för att inspirera och lyfta positivitet i sitt område. Han har levt hela sitt liv i Järva och är känd som en glädjespridare med många bollar i luften.

- Man ser en del trista rubriker, säger han, men jag vill lyfta den ljusa sidan av våra områden.
Jag har alltid velat ge de lokala positiva drivkrafterna mer utrymme!

- Att lyfta lokala, driftiga profiler precis som att The Kloud publicerar om mig nu, det är jätteviktigt.

IMG_8234 (kopia)

Första idén blev succé

Först startade Mustafa ett konto på Instagram med uppmuntrande citat från området. Förortscitat! Något mäktigt som sagts av grannen, syrran eller någon annan publicerades tillsammans med en bild. Det blev succé!

- Vi kom snabbt upp i över 8000 följare och fick fina skriverier. Sen lånade jag ut konto-inloggningen till en kompis, förtroendet missbrukades tyvärr och koden försvann längs vägen. 

Projektet Förortscitat lades ner, men Mustafas vilja att inspirera var fortfarande lika stark.

Nytt fokusområde blev lösningen

Han bestämde sig för att fokusera helhjärtat på företagare istället. De som gått från idé till handling och gjort en jättefin entreprenörsresa skulle få uppmärksamhet. Positiva förebilder skulle motivera andra till ”kreativitet och framgång”!

Han ville inspirera ungdomar, som inte visste vad de ville bli eller som kanske behövde nya förebilder. Mustafa ville också möjliggöra ett kunskapsutbyte mellan redan verksamma entreprenörer och stärka deras tillväxt.

- Många tacklar liknande utmaningar kring allt från nya marknader, finansiering, kompetensförsörjning och produktutveckling. Men de behöver också nätverk att hämta inspiration, kraft och nya idéer ifrån!

- Vi lyfter helt enkelt dagens och framtidens entreprenörskills från förorten genom att informera, inspirera, utbilda, nätverka och skapa partnerskap mellan medlemmar, företag och ambassadörer på vår plattform.

Skärmavbild 2023-02-22 kl. 14.02.06

”Det driver mig att fortsätta!”

Mustafa satte ihop en arbetsgrupp. Personer med förortsförankring som brann för frågorna skulle hjälpa till att leta upp goda förebilder och ge liv åt deras berättelser. Idag har Förortsentreprenörer så kallade ”entreprenörsscouter” i Uppsala, Örebro, Malmö, Göteborg, Helsingborg och Stockholm. Mustafa själv har valt att avsluta sin tjänst som arbetsmarknadskonsult på ett företag, för att jobba heltid med plattformen. Han och hans team delar kunskap och berättelser i poddar, seminarier, samtal och debatter och försöker på alla tänkbara sätt genom events, fysiska träffar och prisutdelningar skapa synlighet.

-Vi bjöd nyligen in 30 kvinnliga företagare till Eggeby Gård, berättar han. Det blev en megasuccé. När företagare från Malmö och Eskilstuna tar sig till Järva en tisdagskväll för att delta och nätverka, känner jag bara ”wow”! Det här ger mig energi! Jag känner att det jag gör är viktigt och det driver mig att fortsätta.

Mustafa gillar rörligheten i jobbet, men tycker också att det funkar att jobba remote.

- Jag springer på många möten, men är också ute på nätet och scoutar. När vi hittar en spännande entreprenörsprofil kollar vi att personen är registrerad, har en hemsida och ett Instagram-konto, som kan fungera som en förlängd arm till det de gör

- Det blir mycket research, kanske ett samtal och en del magkänsla, sen publicerar vi!

Nästa steg i framgångsresan

Ibland träffar Mustafa och hans entreprenörscouter sina profiler fysiskt för att intervjua och gå på djupet med dem. I dagsläget publiceras sedan ett foto och text på plattformen, men framåt vill de också ha rörligt material i form av minidokumentärer, där de träffar entreprenörerna på jobbet, i hemmamiljön, på gymmet eller var dom än känner sig trygga. Mustafa understryker att allt material måste vara proffsigt gjort. Helst ska materialet även spridas av entreprenörerna själva i deras egna kanaler.

- Vi ska lyfta fram våra entreprenörer så som de förtjänar! Vi ska inte vara någon mellanhand. Publicerar vi någon på plattformen, så ska läsaren kunna skriva direkt till entreprenören i och med att vi har taggat.

IMG_8241 (kopia)

Motgång blev drivkraft

Personliga upplevelser i barndomen har bidragit till att Mustafa hittat sin drivkraft och vilja att förändra.

- Jag vet att det kommer positiva grejer även ur tråkigheter, därför kommer min låga aldrig slockna. Varje år när jag ser studenter och studentmössor, ser jag nya entreprenörer! De är inte bara män i kostym från Östermalm! Sanningen är att det verkligen kan variera!

- Daniel Ek, Spotifys grundare är från Rågsved. Men var kan du läsa om det?
Förortsentreprenörer snappar upp dessa berättelser och jag är övertygad om att det inspirerar många i Sveriges förorter. Precis som Zlatan är också Spotifygrundaren från förorten!

Femårsplanen

Mustafa är nygift och ska snart bli pappa, han har också blivit nominerad till Årets nybyggare, ett pris som Kungen delar ut för att uppmärksamma företagare med rötter i utlandet.

- Att drömma är gratis, säger Mustafa, om fem år är vi Nordens största entreprenörs-nätverk med fokus på förorten. Oavsett vad, så kommer mitt hjärta alltid slå för de här frågorna - att komma med positivitet till våra områden.
Jag hoppas att det jag skapat kan vara en levande plattform även när jag inte finns vid liv. Det är min dröm.

Läs mer om Förortsentreprenörer

Updating Kista - more news